Slik koker, steker og ovnsbaker du fisk
Den aller vanligste feilen folk gjør, er å koke eller steke fisken for lenge. Det går raskt å tilberede fisk, så følg godt med underveis.En tommelfingerregel er å trykke lett på fisken, om den flaker seg er den klar.
Tilberedingstid for ulike fiskestykker
- Små fiskebiter eller terninger (som skal trekkes i fiskesuppe eller stekes kjapt i pannen) går raskt, de kan gjerne trekke i 3-4 minutter i en fiskesuppe, eller stekes i 5-6 minutter i en stekepanne.
- Fiskefileter i porsjonsstykker stekes i pannen i ca 10 minutter, eller i ovnen i ca 12-15 minutter.
- Fiskeskiver med bein trekkes i 7-8 minutter, eller stekes i ca 10-15 minutter.
- Hele fiskefileter stekes i ovnen i ca 15-20 minutter.
- Hele fiskestykker med bein (hel fisk, halv fisk og fiskesteker) bruker gjerne 30-45 minutter i stekeovnen.
Det beste er å følge med nøye underveis, og teste selv ved å trykke forsiktig med en finger på stykket – hvis flakene så vidt deler seg, er fisken ferdig.
Slik tilbereder du fisken
Ulike tilberedingsmetoder passer ulike retter. Ovnsbaking og pannesteking er det aller vanligste på fiskefileter, mens de fleste foretrekker å trekke fiskeskiver.
Slik ovnsbaker du fisk
- Skjær fisken i porsjonsstykker og legg i en ildfast form.
- Skrell og kutt grønnsaker i små biter. Legg grønnsakene rundt fisken i formen.
- Krydre alt med salt og pepper og legg på noen klatter med smør.
- Sett formen i ovnen på 180–200 grader til den er ferdig – vanligvis vil det ta 15–25 minutter.
Tilsett gjerne ekstra smak i form av hakkede urter og krydder. Litt sitron og olivenolje er alltid godt både før og etter baking.
Slik steker du fisk
- Skjær fiskefileten i porsjonsstykker eller store terninger.
- Sett pannen på platen på nest høyeste nivå, ha i litt olje.
- Legg i fisken og la den få stekeskorpe på den ene siden.
- Snu fisken og la det surre til fisken flaker seg når du trykker lett på den.
Smak gjerne til med salt og pepper og en skvis sitron.
La oss plukke ut den beste fisken for deg:
Slik koker og trekker du fisk
Fisk skal ikke koke, bare trekke. Det betyr at vannet først skal koke opp, før det deretter skal holde en temperatur rett under kokepunktet.
- Kok opp vann, tilsatt litt salt.
- Når vannet koker, trekk kjelen til side og tilsett evt krydder.
- Legg i fisken og la den trekke i ca. 5 min.
Skiver tykkere enn 3cm bør trekke noe lengre. Fisken er ferdig når den slipper benet eller flaker seg.
Slik griller du fisk
- Pensle grillristen med olje.
- Grill fiskestykkene med skinnsiden ned.
Torsk bør legges i folie eller grillrist fordi den flaker seg lett og dermed er vanskelig å håndtere på grillen. Mariner gjerne fisken på forhånd.
Slik bruker du fisk i wok
- Grovkutt fisk i terninger (skalldyr kan beholde skallet på) og finkutt grønnsaker.
- Ha først i olje i en glovarm wok eller panne, så fisken, og la ligge noen sekunder i pannen til den får stekeskorpe.
- Tilsett grønnsakene. Kast eller rør ingrediensene rundt.
- Når fisken er ferdig og grønnsakene fortsatt litt crispy, tilsettes smak etter ønske.
Tre gode fisketips
- Om du skal tilberede frossen fisk, er det er best å tine den langsomt i kjøleskap. Da beholder den det meste av væsken og du får et saftigere sluttresultat.
- Skjellene på skinnet fjerner du enkelt ved å skrape med siden på en gaffel, en butt kniv eller liknende. Skrap fra halen mot hodet. Gjør det gjerne under vann, så slipper du at det spruter skjell rundt.
- Det enkleste er å ha skinnet på under tilberedningen, og så dra det enkelt av fisken etter steking eller koking.