Nyttig fakta om blåbær

Nyttig fakta om blåbær

Blåbær er søte og anvendelige. Lær mer fakta om blåbær som når sesongen er, holdbarhet, om fiber og antioksidanter og hva det kan brukes til.

Blåbær dyrkes på busker, og kjennetegnes av blått skall og rødblått fruktkjøtt. Vi skiller gjerne mellom to typer blåbær:

  1. De viltvoksende bærene vi plukker i skogen om sommeren er nydelige
  2. De store hageblåbærene du finner i butikken resten av året

Som så mange andre bær trenger ikke blåbær tilberedning, bare skyll dem i kaldt vann. 

Smaken er søt og aromatisk. De større hageblåbærene er noe mildere og søtere i smaken enn de ville. Nyt dem som de er, eller i en fruktsalat, blåbærpai eller frokostblanding.

Rike på fiber og vitaminer

Blåbær er en kilde til vitamin E, vitamin C og folat. De er også rike på flavanoider som er et antioksidant. Blåbær er faktisk blant fem på topp over matvarer med mye antioksidanter. 

I tillegg har blåbær et høyt innhold av kostfiber. Den blå fargen i skallet på alle blåbær - og også i kjøttet på de norske, ville bærene - heter antocyaniner og er et viktig plantestoff i blåbærene. 

Sesong og oppbevaring 

Den norske blåbærsesongen er kort, hovedsakelig i juli og august. Resten av året importeres de. 

Friske blåbær, både hageblåbær og skogsblåbær, har kort holdbarhet og egner seg ikke til oppbevaring. De oppbevares best i kjøleskap ved 2–4 ºC. 

De bør fryses om de ikke blir brukt innen få dager. 

Når du fryser bær er det lurt å pakke dem inn i en tett boks eller plastpose, slik at det blir minst mulig luft. Da holder dem i flere år i fryseren. Fryser du dem ned med frysetøy, kan de også holde i flere år. 

Slik sylter, safter og fryser du bær

Slik sylter, safter og fryser du bær

Når kjøkkenet er fullt av selvplukkede eller kjøpte bær, er det duket for å lage hjemmelaget syltetøy, rørte bær, gele og saft. Lyst til å prøve? Lag selv med syltebær fra MENY!

Blåbær som topping passer ypperlig til å gi frokosten og småretter det lille ekstra Blåbær som topping passer ypperlig til å gi frokosten og småretter det lille ekstra

Slik kan du bruke blåbær

Du kan lage en deilig dessert av friske blåbær med fløte og litt sukker. Blåbær er også populært å sylte, bruke i saft, smoothies og i bakverk.

Blåbærsmoothie med banan og nøtter