Nyttig fakta om blåbær

Nyttig fakta om blåbær

Blåbær er søte og anvendelige. Lær mer fakta om blåbær som når sesongen er, holdbarhet, om fiber og antioksidanter og hva det kan brukes til.

Blåbær er godt som både snacks, i desserter, syltetøy og smoothies. Kort og godt kan disse blå smaksbombene brukes til det meste! 

  • Sesong: Juli og august (viltvoksende)
  • Smak: Søt og aromatisk
  • Oppbevaring: Kjøleskap (2-4 ºC)

Friske blåbær har svært kort holdbarhet. De bør fryses om de ikke blir brukt innen få dager. 

Kjøp friske blåbær året rundt:

Forskjellen på blåbær

Det finnes to typer blåbær vi skiller mellom; skogsbær og hagebær.

  • Skogsbær vokser vilt i lyngen. Bærene er smakfulle med blått skall og rødblått, mørkt kjøtt som farger av. 
  • Hagebær finner du i butikken hele året, og er store med blått skall og nesten hvitt fruktkjøtt. De smaker litt mindre enn skogsblåbær, men er fremdeles søte og gode. 

Når er det blåbærsesong?

Blåbær modner i midten av juli til begynnelsen av september. Sesongen er riktignok steds- og væravhengig, noe som betyr at sesongen kan vare lenger i nord. 

Siden blåbærsesongen er relativt kort, importeres det stort sett friske hagebær året rundt. Ønsker du å bruke ville blåbær, kan du finne dem i frysedisken.

 

Lite bær i skogen? Kjøp skogsblåbær hos MENY

Slik bruker du bærene du har plukket

Slik bruker du bærene du har plukket

Enten du har bær i hagen eller går på bærtur i skogen, er det mye godt man kan lage av det man sanker. Rips, blåbær, solbær, stikkelsbær, tyttebær er fantastiske råvarer. Slik bruker du både hagebær og skogsbær!

Er blåbær sunt?

Blåbær inneholder mange gode næringsstoffer. Bæret er en kilde til vitamin E, vitamin C og folat. De er også rike på flavanoider som er et antioksidant.

I tillegg har blåbær et høyt innhold av kostfiber, og er kalorifattig - med andre ord er dette snacks du kan spise med god samvittighet!

 

Emblem
Blåbær faktisk er blant fem på topp over matvarer med mye antioksidanter?

Slik kan du bruke blåbær

Du kan lage en deilig dessert av friske blåbær med fløte og litt sukker. Blåbær er også populært å sylte, bruke i saft, smoothies og i bakverk.

Her er noen av våre favorittoppskrifter med blåbær:

Hjemmelaget blåbærsyltetøy

Lag deilig syltetøy med blåbær fra skogsturen! Blåbærsyltetøy er uunnværlig til nystekte pannekaker, men er også godt på vafler, som kakefyll og på brødskiven - og det er enkelt å lage selv.

Både frosne og friske bær er like gode i bakst og syltetøy. Har du ikke friske blåbær, kan du gjerne bruke frosne!

Blåbærmuffins

Prøv denne oppskriften på saftige og smakfulle muffins med søte blåbær. Blåbærmuffins er en klassiker til barnebursdag, som kos til kaffen eller når du har lyst på noe søtt og godt. 

Klassisk blåbærpai

En lun blåbærpai er en perfekt pai å servere gjester, som dessert til middagen eller bare kveldskos når du har blåbær tilgjengelig. Server gjerne med iskrem eller vaniljesaus til.

Toast med brie og blåbær

Lag en søt toast med brie, syltetøy og friske bær. At gode oster og syltetøy er en god match er ikke nytt, men servert som et ostesmørbrød med sprø brødskiver og smeltet ost er en spennende vri på toasten.