10 gode oppskrifter med høstens rotgrønnsaker

10 gode oppskrifter med høstens rotgrønnsaker

Høsten er en sesong hvor Norge briljerer med massevis av gode råvarer, blant annet rotgrønnsaker. Rotgrønnsaker egner seg veldig godt ovnsbakt, og er nydelig tilbehør til både kjøtt og fisk. Vi gir deg våre beste oppskrifter!

Ovnsbakte rotgrønnsaker lager seg selv i ovnen mens du tilbereder resten av middagen, og lite kan egentlig gå galt så lenge de får nok tid. La dem heller stå for lenge enn for kort.

Få sesongens rotgrønnsaker levert hjem

1. Ovnsbakte rotgrønnsaker

Det som er så fint med rotgrønnsaker i ovn, er at de nesten ikke kan stekes for lenge, og at alle varianter passer sammen!

Del dine favoritter i grove biter og legg dem i en ildfast form med olivenolje, hakket hvitløk og urter. Ha gjerne litt honning på toppen for ekstra god smak. 

2. Rotgrønnsaker i hovedrollen

Vil du ha ovnsbakte rotgrønnsaker som egen vegetarrett? Tilsett kikerter, valnøtter og noen skiver chevre på toppen de siste 10 minuttene i ovnen. Retten er klar når osten er myk og litt gyllen. Server gjerne med rømmedressing.

3. Ovnsbakt kveite 

Kveite er en av havets mest eksklusive fisk og veldig god på smak. Dette er rett av kveitefilet med masse gode urter samt urtesmør med ramsløk, servert med honningglaserte rotgrønnsaker og saltbakte morenepoteter.

Du kan også velge å bruke annen hvit fisk som torsk, steinbit eller kolje istedenfor kveite.

4. Ovnsbakt kylling

Kylling blir ofte aller best når den stekes i ovn, og når du bruker kyllinglår får du med skinnet som gjør kjøttet ekstra saftig. 

Rotgrønnsaker og tomater smaker kjempegodt sammen med kyllingen og hele retten kan lages sammen i ovn. Tilsett gjerne poteter i retten, eller servere ris ved siden av. 

5. Klassisk biff

Stekt biff av storfe med ovnsbakte rotgrønnsaker som sellerirot, pastinakk, persillerot og gulrot, er en deilig helgemiddag. Ekstra god blir den hvis du lager bearnaisesausen fra bunnen. 

6. Hjemmelaget høstsuppe med grønnsaker

En hjemmelaget grønnsakssuppe er som skapt for kalde høstkvelder. Bruk det du har av rotgrønnsaker sammen med god kraft eller buljong. Tilsett bønner, pølsebiter eller nygrillet kylling i strimler for en suppe som metter godt.

7. Kremet kyllinggryte

Kutt alle dine favorittgrønnsaker i terninger og ha dem i en gryte med strimlet kylling, kraft, fløte og soyasaus for en knallgod gryte. Topp gjerne med frisk persille. 

8. Klassisk lapskaus

En annen favoritt på høsten er lapskaus, og den kan du lage med svinekjøtt, storfekjøtt eller som vegetarrett. Til felles har de massevis av gode rotgrønnsaker. 

Ikke tid til å lage? Vi har ferdig lapskaus

9. Lammestek

Et av høstens festmåltider er gjerne lammestek, eller lammelår, og da er rotgrønnsaker det mest populære tilbehøret. Disse kan du gjerne bake i ovnen sammen med lammet. Blir lammestek for mye mat? Da kan du kjøpe lammeskank istedet. 

10. Rotgrønnsaksgrateng

Ovnsbakt grateng med ulike rotgrønnsaker, kremet saus og smeltet ost på toppen er populært tilbehør, og kan gjerne serveres både til lam, kylling og hvit fisk.