6 sunnere valg i hverdagen

6 sunnere valg i hverdagen

Ønsker du å ta sunnere valg i hverdagen? Det trenger ikke være vanskelig. Det kan være å velge mer fullkorn, litt ekstra grønnsaker og renere råvarer. Se våre tips for en litt sunnere hverdag.

Maten vi omgir oss med

Valgene vi tar når det gjelder hva vi skal spise henger ofte tett sammen med vaner, enkelhet og hva vi blir servert på jobb, av venner og av andre. Selv om vi liker mye har vi også en tendens til å spise det samme ofte, fordi det er en vane som går av seg selv. Dersom du ønsker å spise litt sunnere kan det være lurt å tenke grovere, grønnere, renere Kort fortalt: mer fullkorn, mer grønnsaker og mer rene råvarer.

1. Frokost som gjør godt

Ikke alle er glad i frokost, og fungerer du bedre uten så kan du hoppe over dette punktet. Andre trenger frokosten sårt for å få kroppen i gang. Velge grovt brød med godt pålegg, kornblanding eller havregrøt med frø, kjerner og bær. Da får du i deg fiber som blant annet er bra for fordøyelse og blodsukker. Topp gjerne også med nøttesmør for sunt fett. 

Dårlig tid? Lag frokosten dagen i forveien! Kjøleskapsgrøt eller chiagrøt er perfekt frokost med god næring, og kan enkelt toppes med frisk frukt og bær og litt honning.

2. Mer grønnsaker 

Fyll på med ekstra mye grønnsaker, enten det er på brødskiven eller til middag. Grønnsaker gir deg massevis av vitaminer og næringsstoffer, og en tommelfingerregel er at jo sterkere farge, jo mer antioksidanter.

Velg lunsj i salatbaren. Sunt, godt og enkelt Velg lunsj i salatbaren. Sunt, godt og enkelt

3. Nøtter når du er sulten

Sørg for å ha nøtter eller frukt tilgjengelig, slik at du kan få sunnere snacks når du trenger noe på farten. Nøtter er rike på umettet fett, samt flere vitaminer og mineraler. Nøtter kan også gi et mer stabilt blodsukker, så kanskje du klarer deg uten den sjokoladen du ellers ville kjøpt på vei hjem. 

4. Handleliste eller netthandel

Andre gode tips for å unngå impulskjøp og usunne valg er å planlegge handelen, enten ved å handle på nett eller ved å bruke handleliste i butikken.

MENY har en egen funksjon som hjelper deg med dette! Her kan du også lagre handlelister til senere.

Lag dine egne handlelister

Lag dine egne handlelister

Har du en fast ukeshandel, helgehandel eller hytteliste? Lag handlelister hos MENY på nett eller i appen, rediger dem og legg alle varene på listen i handlevognen med ett klikk.

5. Velg rene råvarer

Når du skal lage middag er det alltid et godt valg å lage hjemmelaget, og å velge rene råvarer som fisk og kylling, eller vegetar. La grønnsaker få den største plassen på tallerkenen, og velg heller pesto og sennep enn kremet saus. Lag gjerne også en stor porsjon så du også har en god og næringsrik middag til neste dag.

Dersom du ikke har tid til å lage middag fra bunnen, velg mat med høyt innhold av kjøtt, fisk eller grønnsaker, og få ingredienser. Skal du spise vegetar er det godt med en kombinasjon av bønner og nøtter, sammen med gode grønnsaker og krydder.

Enkle og sunne valg

Kos deg med maten og ta deg god tid. Da rekker kroppen å bli mett, slik at du ikke spiser deg alt for mett.

6. Bær til dessert

En fargerik og frisk dessert er kjempegodt, og dersom du ønsker noe ekstra kan du toppe med vaniljekesam. Får du rester kan du kjøre i blender og lage ispinner til senere!

Trenger du litt mer enn bare frukt for å få dessertfølelsen? Topp fruktsalaten med en skje vaniljekesam eller frisk, naturell yoghurt. 

Lag en god dessert med frukt og bær