Hva er Matskatter i MENY? Se video

Hva er Matskatter i MENY?

Hva mener vi i MENY når vi snakker om norske Matskatter? Vel, lokalmat, regionalmat, kortreist mat, gårdsmat – kjært barn har mange navn. Vi har valgt å sammenfatte alle disse til et felles begrep; Matskatt.

Og, nei vi snakker ikke om avgifter. Matskatter i MENY er mat og drikke med den ekstra gode smaken, unik kvalitet og den gode historien.

Hva definerer en Matskatt?

Norske produkter med unik kvalitet ved akkurat det produktet, i kombinasjon med klar lokal identitet og en god historie, gjør at de fortjener å bli kalt en Matskatt.

Den kommer ofte fra en liten produsent, og noen ganger fra en stor. 

En Matskatt kan være en fremragende ost, en lettsaltet skinke, et nydelig syltetøy, delikat klippfisk, en renskåret lakseloin, gode og kjøttfulle pølser, gårdspresset eple eller en smakfull potet.

Se utvalget av matskatter

Vi har funnet mer enn 4500 produkter fra rundt 450 lokale produsenter!

Espen S. Lie, leder i MENY-Lauget Espen S. Lie, leder i MENY-Lauget

Historien om Matskatter

I alle år har vi kjempet for utvalget og lokale spesialiteter, og i 2011 bestemte vi oss for å gå enda grundigere til verks. Vi startet jobben med å kartlegge norsk lokalmat.

Siden den gang har MENY-Lauget lett etter verdifulle matskatter landet rund, som får plass i butikkhyllene våre.

Bli gjerne med på jakten og spør etter utvalget av Matskatter i din lokale MENY-butikk!

Se etter dette merket.

I butikkene og nettbutikken merker vi Matskattene. Se etter dette merket på hyllen eller i disken neste gang du handler.

- Vi har funnet mer enn 4500 produkter fra rundt 450 lokale produsenter, forteller Espen S. Lie som leder MENY-Lauget. MENY-Lauget består av dyktige fagfolk som jobber i MENY og har et glødende engasjement for faget sitt. De er kokker, butikkslaktere, pølsemakere og fiskehandlere og representerer alle landsdeler. Blant deres viktigste oppgaver er hele tiden å følge med på hva som skjer av produktutvikling i sin region og stadig jakte på nye Matskatter.

Dette er MENY-Lauget

Dette er MENY-Lauget

MENY-Lauget består av våre egne kokker og eksperter, som har fått i oppdrag å lete, lukte og smake seg frem til særegne lokale matskatter.

- I jakten på Matskattene møter vi mange mennesker med visjoner, som virkelig brenner for det de gjør. Det er fantastisk fint. Vi kommer tett på historien til hver eneste produsent, som gjør det lettere å gi dem ærlige råd og ikke minst selge produktene i butikk, fortsetter Espen.

Vi opplever at Matskattene er viktig for kundene våre, og det er viktig for oss å bidra til å ta vare på norske mattradisjoner, som pultost, klippfisk og pinnekjøtt.

Produsenter som tør å sprenge grenser, mennesker med lidenskap og viljestyrke som leverer solid håndverk, heier vi på. Derfor deler vi også hvert år ut MENYs Matskattstipend, der vinneren får muligheten til å utforske nye produkter, øke produksjonen eller realisere innovasjonsprosjekter.

Bernt og Edvard Freberg som dyrker asparges på Hvasser er gode eksempler på visjonære produsenter. Går alt etter planen får vi snart både grønn og hvit asparges fra Hvasser. Bernt og Edvard Freberg som dyrker asparges på Hvasser er gode eksempler på visjonære produsenter. Går alt etter planen får vi snart både grønn og hvit asparges fra Hvasser.

Disse produsentene sørger for mangfoldet og skaper smakene vi ikke ville være foruten. De ekte norske Matskattene!