Ridderost - Tresfjord
Helt siden 1920 har det vært meieridrift i Tresfjord. Ridderosten ble utviklet på slutten av 1960-tallet, og kom på markedet i 1970. Markedsundersøkelser og henvendelser fra handelen og konsumenter viste nemlig at det var et økende behov for å utvide sortimentet av norsk ost, og da spesielt med mer smakskraftige varianter, som muggost og kittost.
Ridderosten har høstet internasjonal anerkjennelse, og er premiert både i England og Frankrike. Selv om Ridderosten ble utviklet for det norske markedet, har tidvis en betydelig del av produksjonen blitt eksportert til land som Tyskland, England, Sverige, USA, Canada, Australia og Japan. Nå er eksportandelen svært liten, men noe går til Sverige, Tyskland og Australia.
Ost med ren, syrlig og markant smak
Ridderosten har en oransjegul farge, smidig konsistens og oransjegul spiselig kittoverflate. Osten finnes i to varianter; Ridder Classic, som er uvasket, pakket i folie og mer aromatisk i smak enn Ridder, som er vasket og vakuumpakket.
Det produseres også Port Salut og kittmodnet hvit geitost ved meieriet, og meieriet er det eneste som anlegget i Tine som produserer kittmodnete oster.
Kittmodnete oster skiller seg ut ved at de er påført bakteriekultur på utsiden under modningen, og osten modnes fra utsiden og innover. Ridderosten har en karakteristisk halvfast og smidig konsistens, som er et resultat av ostens fettinnhold.
Kjøp ridderost hos MENY
- Osten har en sylindrisk form, og selges som helost og porsjonspakket i biter. Vi produserer også en avlang variant som er spesialdesignet for skivepakking.
Salgsmoden har osten en tynn, litt elastisk, gyllenbrun skorpe som for Ridder Classic er dekket av ett gulbrunt kittlag. Konsistensen er halvfast og smidig, men likevel så fast at osten kan skjæres i litt tykke skiver med ostekniv. Ostens snittflate skal være noenlunde tett, men noen få og små åpninger kan tolereres.
Ridderost har en ren, litt syrlig og markant smak og lukt preget av kittmodningen, sier Gerd Marit Eide Alseth, forbedrings- og kvalitetsleder, TINE Meieriet Tresfjord.
Flere varianter av ridderost
Det finnes 4 varianter av ridderost på markedet idag:
- Helvekt Ridder med et brungult kittlag på overflaten og pakket i folie (Ridder Classic). Selges i manuelle ostedisker.
- Helvekt Ridder hvor noe av kittlaget er vasket bort får påsetting av oblat og vakuumpakking i film.
- Porsjonspakket Ridder hvor noe av kittlaget er vasket bort før vakuumpakking av bitene (trekant-biter).
- Skivepakket Ridder hvor noe av kittlaget er vasket bort før vakuumering av skivene.
De tre siste variantene har en mildere smak fordi noe av kittlaget er fjernet.
Ridderost er et utmerket valg som pålegg, til snitter, smørbrød og snacks, og den hører alltid med i osteanretninger og er et førstevalg på ostefatet.
- Ridderost er godkjent for å bruke Spesialitet-merket fra Matmerk, og produseres av lokale råvarer. Det er stort fokus på lokal tilknytning og det er viktig for oss at det stimuleres til livskraftig melkeproduksjon i kommunen. Vi anser det som en fordel blant annet for å kunne holde stabil og jevn kvalitet. Forbrukere får ett litt annet forhold til osten når de vet hvor den er produsert, forteller Gerd Marit.