TINE Norsk Alpeost fra Vestlandsfjellene
Etter flere år med utvikling ystes TINE Norsk Alpeost nå på meieriet i Elnesvågen, rett under fjellene som reiser seg langs den vakre nordvestkysten. Etter minst sju måneder med godt stell i modningshyllene, er den en vellagret og smaksrik ost for de som setter ekstra stor pris på god mat og godt håndverk.
Meierisjefen sjøl, Svein Arne Bjørgum, er stolt av fagfolkene sine på TINE-meieriet i Elnesvågen i Fræna kommune. Som spesialister på området er det de som har fått oppdraget med å lage den nye osten.
Kjøp Alpeost
- TINE Norsk Alpeost lages i en ganske liten serie her, og får litt særbehandling fra oss, forteller Svein Arne Bjørgum. Her i meieriet har de produsert Jarlsberg helt siden 1971.
Den nye osten vil også møte verdens oste-elite ganske snart:
Den blir selveste VM-osten når World Cheese Awards arrangeres i Bergen de første dagene i november, med mer enn 3 000 deltakende oster fra hele verden.
Stoltheten over den nye osten deles av mange, deriblant Kim Skåningsrud i MENY-Lauget
Den er en av de mest allsidige ostene jeg har smakt, og kan brukes til alt fra tapas, ostesmørbrød eller bare rett og slett på brødskiva.
I tillegg er den mild samtidig som den har karakter og smak, sier han. Dette er rett og slett en ost for alle som setter pris på smakfull norsk ost.
Kim er ikke den eneste som har falt pladask for den nye TINE Norsk Alpeost. I utviklingsfasen scoret denne osten rekordhøyt i smakspanelene som testet den.
Inspirert av Alpene
Osten er inspirert av ostene som lages i de franske og sveitsiske alpene, der de blant annet modner osten i en helt jevn temperatur i flere måneder. Dette er ulikt de norske tradisjonene – der osten først modnes i høy temperatur for deretter å kjøles ned i resten av modningstiden. Og det er mer der den kommer fra.
Fræna er den kommunen mellom Stavanger og Trondheim som produserer est melk, av naturlige årsaker:
Her i solhellingene ned mot Frænfjorden er det milde kystklimaet perfekt for melkebøndene, som leverer råvarer av ypperste kvalitet. Meieriet henter melk fra helt nederst i Romsdalen og opp mot Trøndelagsgrensa – der landskapet grenser mot Trollheimen i øst og havet i vest.
Meierisjef Svein Arne Bjørgum legger ikke skjul på at dette blir en spesiell ost:
– Det er en god del håndverk involvert i TINE Norsk Alpeost, ikke minst fordi hvert ostehjul skal snus opp mot tjue ganger før det er ferdig modnet, og underveis legger vi også på et beskyttende omslag på osten, med en vakker oblat og dekor, for å vise at denne osten, den er vi ekstra stolte av.
Mange bruksområder
TINE Norsk Alpeost smaker nydelig alene - men egner seg ypperlig til både tapas, ostefat og matlagning.
Riv den gjerne over pasta og grønnsaker, bruk den for ekstra fylde i sauser og dressinger, høvle den over salaten som prikken over i’en, eller server den smeltet som raclette sammen med kokte poteter, skinke, sølvløk og cornichons.