Verdens beste krabbe Se video

Verdens beste krabbe

Publisert 20. august 2020
I fjor feiret HitraMat 90 år med krabbeproduksjon. Nyt den med god samvittighet, havet bugner av krabbe - og akkurat nå er den på sitt beste!

Franskmennene elsker den, vi her hjemme elsker den. Hva er det med Hitrakrabben?

- Rundt Hitra lever taskekrabben rundt tusenvis av øyer og holmer med mye tareskog og klart vann. Vi i Hitramat har også vår egen måte å prosessere krabben på, og vi liker å tro at vi kan kunsten etter 90 år, sier Aleksander Fjeldberg i HitraMat.

- Vi har våre  hemmelige triks og oppskrifter – og jobber med å forbedrer oss hele tiden.

Topp kvalitet siden 1930

Siden 1930 har fiskere høstet krabbe til HitraMat, en bedrift som er opptatt av topp kvalitet, bærekraft og innovasjon.

Taskekrabben lever fra Troms i nord helt ned til Egeerhavet og kysten av Marokko. Men aller best er krabben fra Hitra – sier de som har greie på mat. For eksempel franske kokker.

Hitrakrabben er like kjent i Frankrike som i Norge, hvor den konkurrerer med taskekrabbe fra land som Storbritannia, Irland og Skottland.

De er tydelige i Frankrike på at krabben som kommer fra Trøndelag er den aller beste –  eller «crème de la crème», som de sier.

Den smakfulle hitrakrabben er velkjent i det franske kjøkken - og ikke uten grunn! Den smakfulle hitrakrabben er velkjent i det franske kjøkken - og ikke uten grunn!

Burde fisket mer krabbe

Langs trøndelagskysten møter Golfstrømmen kaldere sjø fra nord, som gir spesielle havstrømmer og optimale temperaturer for et godt krabbeliv.

HitraMat får råstoff fra rundt 300 fiskere, og etterspørselen er så stor at de kunne godt vært flere av dem.

- Bærekraft for oss handler om at vi bidrar til et bærekraftig fiske og balanse i havet. Utfordringen langs kysten vår er at det ikke fiskes nok taskekrabbe, forteller Aleksander.

- Årlig tas det opp rundt 5000-6000 tonn, men havforskere mener at det fint kan økes 20 000 tonn, så vi ha endel å gå på, fortsetter han.

Best i høst!

Det er nå du bør sette tennene i saftig krabbe, for i tiden fremover er krabben på sitt beste og mest kjøttrike.

Fjeldberg forklarer at kjønnsmodne hunnkrabber trekker til gode gyteområder på høsten. På det tidspunktet har de brukt sommeren til å fore seg opp, krabbene er kraftige og fulle av rogn etter skallskiftet.

På høsten er krabbene på sitt aller beste og mest kjøttrike. Nyt dem i sesong! På høsten er krabbene på sitt aller beste og mest kjøttrike. Nyt dem i sesong!

På HitraMat jobber de hele tiden for å utvikle produkter, og for tre år siden lanserte de håndrensede krabbeskjell hos MENY. Disse krabbene går så det suser.

Håndrensede krabbeskjell er basert på gamle håndverkstradisjoner her på Hitra, hvor vi håndpiller store krabbeklør.

Folk elsker at de er enkle å spise. Vi lanserte produktet først som en kuriositet, men salget tok av – og det vant også «Årets Sjømatprodukt» under Trøndersk Matfestival i år. 

Krabbe fra Hitramat

Krabbe fra Hitramat

Nå på høsten er krabben på sitt aller beste og mest kjøttfulle. Taskekrabbe fra HitraMat er svært kjøttrik, og krabbekjøttet er hvitt, søtlig og fullt av smak. En smakfull matskatt fra Trøndelag og beviset på at krabber som lever godt, smaker godt.

Asiatisk krabbe

Folk spiser krabbe som aldri før, og ikke minst på nye og spennende måter. Loff, sitron og hvitløksmajones er alltid godt, men nå har krabben har fått følge av nydelige sauser og krydre fra ulike verdenshjørner.

- Den nye generasjonen krabbespisere tør i større grad å eksperimentere med oppskrifter og smaksbilder fra hele verden. Krabben fungerer spesielt godt med asiatiske smaker, fastslår Fjeldberg.

Anton kokte krabbe

Historien om HitraMat startet allerede i 1905, da Sivert Fjeldvær startet fiskemottak og handel på Hitra. Siverts sønn, Anton Fjelvær, begynte å ta imot taskekrabbe fra lokale fiskere, som han kokte og solgte til folk inne i Trondheim by.

Anton satte sønnene sine til å frakte krabben hjem fra fiskerne med båten Ansnes, og med det var hele familien Fjeldvær engasjert i bedriften. Gjennom tre generasjoner har HitraMat blitt Europas største krabbeprodusent.

 


Sesongen starter i juni og varer til november, og i hele perioden leverer HitraMat fersk krabbe til de fleste av landets MENY-butikker.