Selbu Blå

Selbu Blå

Deilig blåmuggost fra Selbu i Trøndelag.

At vi nordmenn har lagt vår elsk på blåmuggosten, er ikke til å legge skjul på. Selbu Blå® er ost av ypperste kvalitet, og er spesielt utviklet for norske ganer.

Tine-meieriet Selbu er det eneste anlegget til Tine som produserer blåmuggost, og ligger sør i Trøndelag.  

Anlegget ble etablert og startet opp i 1956, og den gang ble det produsert Normanna blåmuggost. På 60-tallet var det flere enn ti anlegg som produserte blåmuggost i Norge, og eksporten var stor.

Etter Norges nei til EU i 1972 gikk eksporten kraftig ned, og på 80-tallet var det bare to Tine-anlegg som produserte blåmuggost; Selbu og Sparbu (tidligere Nord-Trøndelag). Sparbu ble etter hvert nedlagt, og Selbu overtok Norzolaen fra Sparbu. Nå produsere Selbu Blå® Original, Selbu Blå® Ekstra Modnet og Norzola® ved ysteriet i Selbu.

- I tillegg til Normanna og Norzola startet vi i 1987 å produsere Royal Blue, og så kom Selbu Blå® Original® i 2005. Denne ostetypen har blitt vårt største produkt og den beste merkevaren vår, forteller Heidi Kristin Mathisen hos Tine-meieriet Selbu.

Et håndverk å lage blåmuggost

Dyktige fagfolk er en forutsetning for å holde god og jevn kvalitet på slike produkter, og per i dag teller Tine-meieriet Selbu 26 ansatte. Og selv om Tine har moderne produksjonsanlegg, er likevel produksjonen av blåmuggost å betrakte som et håndverk.

Kjøp selbu blå hos MENY

- Umoden ost stikkes med lange nåler for å skape luftrom, blåmuggkulturen tilsettes og utvikler seg innenfra og utover på ytterskorpen. Modningstemperaturen og håndverk er med på å skape den spesielle og gode Selbu Blå-smaken.

Velegnet også til matlagning

Osten er smaksrik og aromatisk, men likevel rund og balansert. Den har en myk og kremaktig konsistens, og har blåmugg både i og utenpå osten. Selbu Blå® egner seg spesielt godt på ferskt brød, og setter en ekstra spiss på ostefatet, i salater, i varme retter, sauser og pizza.

Vi har over tid tilpasset oss smaken til forbrukerne våre. Her på Selbu produserer vi blåmuggost med mild smak, og blåmuggost med kraftigere smak for de som etterspør det

Hun tror det er viktig med lokale varer og produkter fordi man ser at stadig flere blir mer og mer opptatt av det.

- Vi ser at opprinnelsesmerking av produkt, som for eksempel Selbu Blå®, har vært en suksess. Melka kommer fra Selbu og Tydal – lokale steder, og osten viser stadig økning, sier Heidi Kristin.

Selbu Blå® får du i alle landets MENY-butikker og i nettbutikk