Hallingkost - Hallingdal

Hallingkost - Hallingdal

Tradisjonell festmat med lange tradisjoner.

Der Trønderne har sin Sodd har Hallingene sine mindre kjente spesialitet Småmat. Hallingkost er nettopp trønderen som møtte en Hallingjente og som med Småmat ønsker å utfordre Sodden. Retten bygger på lange, lokale tradisjoner, og var og er festmat i Hallingdal.

Tradisjonsrik festmat

Småmat og lefsekling er festmat i Hallingdal, og Buskerud sin nasjonalrett. For at småmaten skal regnes som fin, så må alle biter være like store som ertene og kraften må være klar. Man må ikke forveksle småmaten med suppe som forrett, for småmaten har alltid blitt brukt som hovedrett.

Til småmaten er det vanlig å servere lefsekling. Den søte klingen passer perfekt til den salte småmaten.

Lefsekling med lokal oppskrift

Lefseklingen fra Leveld Lefsebakeri er laget utifra en lokal oppskrift som er like solid som selve bakstekunsten. I det vesle lokalet i Leveld står de lokale "bakstedeiu’n" på rad og rekke og lager lefsekling nesten døgnet rundt. Klingen er ekte tradisjonshåndverk og kan også brukes til kaffemat.

Kjøp Hallingkost hos MENY

Rømmegrøt og flatbrød fra tradisjonsrike oppskrifter

Rømmegrøten fra Prestholtseter kommer fra en 100 år gammel familieeid oppskrift fra Presthotseter under Hallingskarvet. Rømmegrøt kan nytes like godt til hverdag som til fest og passer ypperlig sammen med spekemat og flatbrød.

Flatbrødblir med rette regnet som vårt nasjonale brød, og var sammen med lefse hovednæringen i gammel tid. Flatbrødet blir stekt på gamlemåten, på jerntakke. Dette gir god smak.

Flatbrød kan stå på bordet til alle måltid. Det passer spesielt til spekemat, småmat, supper, rakfisk, røket laks og som kveldskos med rømmedip. Flatbrød er sunt, virker mageregulerande og vekker appetitten.

Produkter fra Hallingkost får du kjøpt i utvalgte MENY-butikker i Buskerud.