9 typer glutenfritt mel

9 typer glutenfritt mel

En glutenfri kost trenger ikke være kjedelig – det finnes mange spennende alternativer til hvetemel og annet glutenholdig. Her får du de beste tipsene til hvilke meltyper du kan bruke.

Mel er en hverdagslig ting for de fleste av oss - bortsett fra de som ikke tåler gluten. Heldigvis har det blitt stort fokus på allergivennlig mat de siste årene, og det betyr at du som som ikke tåler gluten har mye godsaker du trygt kan velge.

Her er en liten oversikt glutenfrie meltyper:

 • Mandelmel
  Dette er kanskje et av de beste alternativene siden det kan erstatte hvetemel i nesten alle oppskrifter. Mandlene blir skåldet og finmalt og man sitter dermed igjen med et mel med mye mineraler og et høyt proteininnhold.

  Mandelmel inneholder også de samme gode fettsyrene som mandler, men i mindre mengder. Nesten 80% av fettet er nemlig fjernet for å gjøre det bedre egnet som mel.

 • Kokosmel
  Kokosmel inneholder få karbohydrater og mye fiber. Det er perfekt å bruke som tykningsmiddel i smoothies eller som en topping på frokostmüslien. Kokosmel har også en søtere smak enn mandelmel, og egner seg derfor godt til bakst.

 • Sesam-mel
  Dette er et næringsrikt mel rikt på protein, fiber og mineraler. Det er laget av avskallede, fettreduserte seamfrø og egner seg i alt fra kaker og kjeks til pizzabunner og brød.

Du finner et stort utvalg glutenfritt mel hos MENY:

Selv om du ikke tåler gluten, betyr det ikke at fredagsvaflene forsvinner. Selv om du ikke tåler gluten, betyr det ikke at fredagsvaflene forsvinner.
 • Bokhvetemel
  Mange tror bokhvete er en kornsort på linje med hvete og bygg, men bokhvete er egentlig en liten nøtt som er en fjern slektning av rabarbra. Bokhvetemel blir brukt i Russlands tradisjonelle blinis (små pannekaker) og japanske nudler. Passer godt i supper og grøt, men også i bakst som rundstykker, pizzabunn og brødbakst.

 • Quinoamel
  Quinoa har en nøtteaktig smak og finnes både som valsede flak og mel. Melet er veldig allsidig og passer godt i brød, rundstykker, vafler eller grøt. Du kan også bruke det som bindemiddel i gryter, supper og sauser.

 • Teffmel
  Teffmel klassifiseres som en sort hirse, og er en veldig anvendelig kornsort. Teff kan erstatte annet melt helt eller delvis, og du kan bruke det som tykningsmiddel i supper, gryter og sauser. Det setter også en spesielt god smak på bakverk.

Prøv noe nytt i baksten:

Emblem
Baking med glutenfritt mel kan oppleves utfordrende, spesielt gjærbakst som kan bli veldig klissete. Brøddeig og annen gjærbakst bearbeides enklest i kjøkkenmaskin.

 • Rismel
  Dette passer spesielt god til kake- og brødbakst, supper og sauser. I det asiatiske kjøkkenet finner vi dette melet i mange ulike produkter, for eksempel risnudler. Melet lages av finmalt ris, og virker stabiliserende for magen.

 • Maismel
  Maismel er laget av tørkede maiskjerner og finnes i både som fint og grovt mel. Rismel gjør bakverket litt saftigere og kan med brukes sammen med potetmel til å lage småkaker.
   
 • Kikertmel
  Kikertmel brukes mye i Midtøsten og landene rundt Middelhavet. Med hele 6 ganger så mye protein som hvetemel er dette en super proteinkilde! Kikertmel kan brukes til å jevne ut supper og gryter, brukes som bindemiddel og i bakst som pizza, wraps, pannekaker og boller.

Har du prøvd disse?

Å bake egne tortillalefser trenger ikke være en utfordring når man har tilgang på mange typer alternativt mel! Å bake egne tortillalefser trenger ikke være en utfordring når man har tilgang på mange typer alternativt mel!

Glutenfrie melblandinger

Du finner også en rekke ferdige melblandinger for ditt behov i Fri For-hyllene. Disse gjør det enklere å ha suksess med den glutenfrie baksten, både med tanke på smak, konsistens og holdbarhet.

Emblem
Glutenfritt brød blir fort tørt. Det er derfor lurt å fryse det ned i skiver som kan tines raskt på kjøkkenbenken eller i en brødrister, slik at brødet kan spises ferskest mulig.

Glutenfri baking

Å bake uten gluten kan være en utfordring. Gluten fungerer som bindemiddel og gjør at bakverk hever og blir delikate og luftige. Gluten sørger nemlig for å holde gass og vanndamp inne i deigen, noe som gjør at den blir luftigere og større - i tillegg til å gjøre deigen lettere å jobbe med.

En av løsningene kan være bruke fiberhusk som gjør deigen smidigere, bakverket saftigere og som en ekstra bonus smuler bakverket mindre.

Fiberhusk får du kjøpt hos MENY:

Bake glutenfritt for glutenallergikere

Kanskje du har en i familien som ikke tåler gluten, eller vil servere glutenfri bakst i barnebursdagen? Da er det viktig å ta noen forhåndsregler. Noen glutenallergikere er svært sensitive for gluten, og det er lett å kryssmitte glutenfri mat med gluten på et vanlig kjøkken.

Noen tips:

 • Det er lett at det støver kraftig når man baker, og man skal av den grunn ikke bake glutenholdige bakverk samtidig som man baker glutenfritt bakverk.
 • Vask godt over kjøkkenmaskin, kjøkkenbenk o.l før du begynner å bake glutenfritt.
 • Finn glutenfrie oppskrifter. Resultatet blir ofte mindre vellykket om man bare bytter ut melet og baker som vanlig.
 • Hold alt glutenfritt godt separat fra det med gluten. Det inkluderer å servere med eget bestikk.
Emblem
Finner du ikke det du trenger i butikken? Ta kontakt med en av våre matarbeidere dersom du ikke finner produktet i din butikk. Det er stor mulighet for at ønsket produkt kan bestilles opp!