Disse ostene bør du prøve på pizza
- Ost er en viktig del av toppingen og bør bidra til å heve smaksopplevelsen, forteller Egil André Johansen.
Han er kokk, medlem av MENY-Lauget og lidenskapelig opptatt av god ost. Han forteller at de aller fleste oster kan brukes på pizza.
- Prøv deg frem med klassisk revet Jarlsberg, italiensk mozzarella og smakfull parmesan, men også brie, blåmuggost og geitost.
Disse bør du prøve på pizzaen:
Den klassiske
Den klassiske pizzaosten som aldri slår feil er fersk mozzarella av god kvalitet.
- Når du skal lage din egen signaturpizza finnes det ingen regler, men klassikerne tuller du ikke med. En god pizza Margarita krever en deilig fersk mozzarella. Velg en variant av god kvalitet, del den i skiver eller riv den i strimler, tipser Egil André.
Er du glad i ost er den klassiske «pizza quattro formaggi» («pizza med fire oster») definitivt noe for deg. I tillegg til mozzarella toppes pizzaen med parmesan, ricotta og gorgonzola (blåmuggost).
Velg en ost med god smelteevne
I tillegg til mozzarella er Egil André glad i å toppe pizzaen med oster som Jarlsberg, Alpeost, gruyere og parmesan.
- En enkel tommelfingerregel er at du på rød pizza bruker ost som smelter, mens du på hvit pizza kan eksperimentere med oster som chevre.
- Prøv deg frem med ulike ostetyper, men husk at det viktigste er å bruke oster som har godt smelteevne. Dette er gjerne oster av typen «fast hvitost», som nettopp Jarlsberg og parmesan, forteller Egil André.
Ost før eller etter toppingen?
Et av de store spørsmålene når det kommer til pizza er om osten skal på før eller etter toppingen.
- Fordel pizzasaus og ost utover pizzabunnen før du topper med det fyllet du måtte foretrekke, forteller Egil André.
- Husk også at «less is more». Hold deg til to-tre gode smaker, og la disse spille hovedrollen.