Slik lager du den beste pizzabunnen

Slik lager du den beste pizzabunnen

Noe av det viktigste med en god pizza er en skikkelig god pizzabunn. Med et stort utvalg pizzamel i butikk, kan du revolusjonere hjemmepizzaen. Vi viser deg hvordan du lager den ultimate italienske pizzabunnen!

Vi nordmenn elsker pizza! Det er kanskje ikke rart når den kan toppes med det meste - enten du foretrekker parmaskinke og parmesan eller kjøttdeig og løk. Men for å lykkes med pizzaen, er det viktig med en god pizzabunn. 

Du har kanskje sett pizzamel i butikken og lurt på hva i all verden det er for noe, og hvorfor det er merket som tipo-0 og tipo-00. Er det egentlig noen fordeler ved å bruke pizzamel i deigen?

8 forslag til pizzatopping

8 forslag til pizzatopping

Trenger du inspirasjon til nytt pizzafyll, eller har du rester som må brukes opp? Pizza er en perfekt måte å bruke opp matrester fra både frokost og middag! Her får du våre beste tips til spennende pizzafyll.

Forskjellen på pizzamel og vanlig mel

Du kan bruke siktet hvetemel i en pizzadeig, men ønsker du å gjøre den enda bedre kan du se etter pizzamel i butikken. Disse er ofte merket som tipo-0 eller tipo-00.

Tipo 0 og tipo 00 har mer stivelse og glutenprotein enn vanlig hvetemel, og gjør derfor deigen lettere å jobbe med.

Med pizzamel blir deigen enklere å jobbe ut, og du kan bake ut pizzaen som en ekte italiensk pizzabaker uten at det går hull på den. Mer gluten sørger nemlig også for at deigen blir mer elastisk.

Uansett hva du liker å toppe pizzaen med, er det viktig å starte med en god pizzadeig. Uansett hva du liker å toppe pizzaen med, er det viktig å starte med en god pizzadeig.

Stort utvalg pizzamel

Hos MENY finner du et stort utvalg pizzamel utover de vanlige typo-0 og typo-00, så om du er vant til å bake pizzadeigen selv, har vi råvarene som kan løfte pizzaen til nye høyder - og gjøre den minst like god som på et italiensk pizzeria. 

De ulike meltypene har ulik hevetid. Hvis du lar deigen heve i anbefalt hevetid, får den utvikle den smaken og teksturen som melet er laget for.
 • Dallari hvetemel tipo-0: Hevetid fra 4-8 timer
 • Caputo hvetemel tipo-00: Hevetid fra 6-24 timer
 • Caputo pizzamel tipo-00: Hevetid fra 12-36 timer
 • Caputo hvetemel cuoco 00: Hevetid ca 48 timer
 • Caputo Nuvola: Hevetid fra 26-48 timer (tåler også lenger hevetid)

Ikke la deg skremme av lang anbefalt hevetid. Hvis du planlegger helgens pizzabaking i forveien, kan deigen få godgjøre seg på egenhånd fram til den skal i ovnen.

Dette melet bør du velge til pizza

Dette melet bør du velge til pizza

Du vet at du skal gå for tipo-00 mel, men i butikkhylla er det flere typer å velge mellom. Slik velger du riktig mel ut i fra hevetid og pizzatype.

Oppskrift på langtidshevet pizzadeig

Har du lyst til å prøve deg på litt mer avansert pizzabunn? Det er enklere enn du tror, og krever bare litt ekstra planlegging og god tid. 

Denne oppskriften gir 6 porsjonspizzaer, og har 24 timer hevetid.

 • 898g Caputo Pizzeria
 • 575g kaldt vann
 • 4 ss olivenolje
 • 0,77g tørrgjær (eller 1,82 g fersk gjær)
 • 27g salt

 

Visste du at om du måler og veier alle ingrediensene nøyaktig vil resultatet bli bedre? Det virker kanskje rart å veie vann, men nøyaktighet når man baker gir et fantastisk resultat!

Steg 1: Kaldt vann og olje blandes.

Hold igjen 0,25 dl av den totale væskemengden. Den skal tilsettes senere. 

Steg 2: Tilsett alt melet og gjær.

Bruker du fersk gjær kan denne smuldres direkte i melet. 

Steg 3: Elt deigen i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter til deigen er smidig og glatt, og slipper kanten på bollen. Start med lav hastighet og øk underveis i eltingen.

Tilsett resten av vannet og saltet, og elt ytterligere 5 minutter.

Du kan godt elte deigen for hånd, men da må du holde på noe lenger enn om du elter med maskin.

Steg 4: Dekk deigen med plastfolie. La deigen hvile i 30 minutter før du bretter kantene innover mot midten og lar den hvile ytterligere 1,5 time på kjøkkenbenken.

Deretter skal deigen i kjøleskapet i ca.14 timer (ved 4 grader). 

Emblem
Har du valgt et mel med lang hevetidbør størstedelen av hevetiden være i kontrollert temperatur, som i et kjøleskap.

Steg 5: Velger du et mel med lang hevetid, kan det være en fordel å dele deigen i emner etter kjøleskapsheving og heve videre i baller. 

Del deigen i emner på ca. 250 g. for porsjonspizza. Form de til baller, og legg emnene i egne bokser med lokk smurt med litt olivenolje, eller i en form og dekk til med plastfolie.

Dette er siste heving, ca. 8 timer på kjøkkenbenken (optimalt ca. 21 grader)

Hemmeligheten bak en god pizzasaus

Hemmeligheten bak en god pizzasaus

Tomatsaus til pizza blir best når du lager den selv. Hjemmelaget pizzasaus løfter faktisk smaksopplevelsen av en pizza og det er letter å lage enn du tror. Vi viser deg hvordan og deler våre beste tips.

Form pizzaen

Når er det tid for utbaking, eller å forme pizzaen. Det kan gjøres enkelt med semola-mel - da fester ikke deigen seg i underlaget.

Du kan også prøve deg på å forme pizzaen med hendene ved å bruke fingrene og trykke deigen utover. Hvis du bruker hendene istedenfor kjevle, vil du ta vare på luftboblene i deigen og få en luftig og sprø pizzabunn. 

Topp pizzaen med ønsket fyll og stek i ovnen på så høy temperatur din ovn tillater. Steketid på pizzaen kan variere fra ovn til ovn, så følg med! 

Steker du på bakestål eller pizzastein er det lurt å la ovnen stå på ca.1 time i forkant for en skikkelig gjennomvarm ovn.

Tips til pizzabakingen

Pizzaen kan enkelt løftes til nye høyder, men det kan virke overveldene å sette seg inn i nøyaktige mål og temperaturer. Men gjør du det, vil du få en pizza alle vil ha oppskriften på.

Baking er en vitenskap og at mel, gjær, vann og salt kan bli til noe så godt som en luftig pizzabunn er nesten som magi å regne. 

 • Det er viktig å planlegge bakingen og bruke mel tilpasset din tidsplan. Hvert mel har sin anbefalte hevetid og går man over denne tiden kan deigen overheves, kollapse og gi et resultat som er kompakt. 
 • Interessert i mer avansert pizzabaking? Det finnes flere apper som kan regne ut nøyaktig mengde mel, vann, gjør og salt - samt temperaturer og hevetid. PizzApp er populær blant pizzabakere.

Prøv nye råvarer til pizzadeigen: