Dette må du vite før du skal handle reker
Ingenting er vel bedre enn ferske reker med loff, sitron og aioli, men reker kan brukes i mange ulike retter.
Lars Gerhardsen, kategoriansvarlig for sjømat i MENY og medlem av MENY-Lauget, mener det er smak og behag hvilken rekestørrelse du velger.
Velg riktig størrelse
Reker kommer i flere størrelser. Størrelsen på rekene finner du i frysedisken eller i ferskvaredisken, og er gjerne markert med tall som 60/80.
- Tallet indikerer hvor mange reker du får per kilo, forklarer Lars.
- Reker med størrelse 90/120
Her går det mellom 90 og 120 reker per kilo. Dette er små og rimeligere reker. De tar mye lenger tid å pille, og egner seg derfor aller best i supper og andre retter av sjømat. - Reker med størrelse 70/90
Her går det mellom 70 og 90 reker per kilo. Dette er en litt større reke, og er en god allrounder. - Reker med størrelse 60/80
Her går det mellom 60-80 reker per kilo. Dette er store, saftige og flotte reker, og det er disse det selges mest av. Disse rekene egner seg godt i salater, på rekesmørbrød og i supper og andre sjømatretter. De er lette å pille, og man har god tilgang på dem hele året. - Reker med størrelse 50/70
Her går det mellom 50-70 reker per kilo. Dette er den største størrelsen, og er også fastere. Det er litt lavere tilgang på disse enn for eksempel reker med størrelse 60/80, fordi de kun fanges i januar til april.
Skal du velge ferske eller frosne reker?
Hos oss finner du et stort utvalg av både ferske og frosne reker – avhengig av årstiden. De ferske rekene kommer hovedsakelig fra rekefeltene i Sør-Norge, kysten utenfor Rogaland og feltene i Nord-Norge.
Tråling etter ferske reker foregår med mindre båter, som går ut om natten og kommer tilbake dagen. På den måten får vi så ferske reker som mulig i fiskedisken.
Prøv disse smakfulle oppskriftene:
Og om du noen gang har lurt på hvorfor ferske reker er mindre enn frosne reker, er dette fordi frosne reker fanges av store fabrikktrålere, som sorterer rekene etter fangst.
Ferske reker fanges av små trålere som ikke sorteres i den grad som det gjøres med frosne reker.