Spekemat til alle måltider

Spekemat til alle måltider

Til frokost, brunsj, lunsj, middag, i matlaging, som tilbehør, som forrett eller som snacks – spekemat passer rett og slett til de fleste måltider i løpet av en dag. Få tips til nye retter med spekemat!

Selv om spekemat ofte forbindes med koldtbord, eggerøre eller som spekefat, passer spekemat like godt til hverdagsmåltidene.

Til frokost

Det er en kjent sak at frokost er dagens viktigste måltid. De fleste foretrekker å starte dagen med den kjente og kjære brødskiva med godt pålegg.

Spekemat og salami er perfekt på frokostbordet. Sammen med tomater, avokado og nystekte rundstykker blir frokosten topp. 

Sett frem et fat med salami og spekeskinker til frokost. Sett frem et fat med salami og spekeskinker til frokost.

I matpakken 

Salami på matpakken er en favoritt! Hvorfor ikke bytte ut brødskivene med baguett eller andre bakverk fylt med spekemat? 

Husk rikelig med salat og grønnsaker til!

Brød med spennende pålegg

Brød med spennende pålegg

Ferskt brød med godt pålegg kan utgjøre en fristende og næringsrik lunsj, men mange av oss har en tendens til å spise det samme igjen og igjen. Her er våre beste tips!

Brunsj og lunsj 

Spekemat er et godt utgangspunkt når du skal servere noe godt og enkelt til gjester, og både salami og spekeskinker har sine faste plasser på spekefatet.

Få inspirasjon til spennende spekefat her: 

Anbefalt tilbehør til spekematen

  • Manchego - La spekematen få følge av deilig spansk ost
  • Asparges passer godt med spekeskinke passer godt sammen, enten i salat eller som forrett.
  • Focaccia - Server god spekeskinke sammen med nystekte baguetter, focaccia eller rundstykker.
  • Rømme passer ypperlig sammen med spekemat.
  • Aioli gir fin balanse til den salte spekematen. 
  • Melon - Saltsmaken i norsk spekeskinke passer perfekt til sødmen i melon. Kan nytes som en enkel og god forrett.
  • Eggerøre hører til tradisjonelt norsk spekefatet.
  • Et grovt og luftig brød uten store korn. Passer perfekt til matpakken og helgefrokosten.

Husk det gode tilbehøret:

Pasta med spekeskinke

Spekemat setter god smak i pastaretter. Denne oppskriften på pastasalat med spekeskinke, pesto, tomater og manchego lager du enkelt på kort tid og er proppfull av smak.

En rett som passer vel så godt til middag og lunsj som til kvelds.

Har du alt du trenger?

Salater med spekeskinke

Salat og spekemat, eller en spekematsalat? Supergodt og veldig enkelt er det uansett. Det blir raskt en mettende middagssalat, og variasjonsmulighetene mange.

Prøv en av disse oppskriftene:

Spekemat som smakstilsetter i middag

Spekemat er en fin smakshever i ulike retter. Spekemat passer perfekt sammen med saftig biff, kylling og fiskeretter spesielt torsk. 

Noen sier at “all mat blir bedre av litt spekemat”, kanskje derfor fisk ofte har spekemat som følge?

Prøv en av disse middagsrettene med spekemat:

Pizza med spekeskinke 

Ekte italiensk pizza består av en tynn, sprø bunn, enkel tomatsaus, parmesan, oliven og spekeskinke. 

Ved å steke spekeskinken på pizzaen får du enda mer smak. Bytt ut skinke eller bacon med spekeskinke. Prøv også gjerne topping som chevre, mozzarella eller druer.

Har du prøvd focaccia som pizzabunn? Det kan minne om Pizza al Taglio, som betegner en type pizza som er kvadratisk og serveres i skiver. Nam!