Dette er safran og slik bruker du det

Dette er safran og slik bruker du det

Verdens dyreste krydder brukes i alt fra bouillabaisse til risotto, men hva gjør egentlig safran så spesielt - bortsett fra prisen? Og hvorfor bruker man safran i lussekatter? Her får du svar på alt du lurer på om safran!

Safran kjenner du kanskje best som verdens dyreste krydder, men det er ikke bare jåleri å bruke safran i mat. Den gir en karakteristisk farge og unik smak - noe som gjør den uunværlig i enkelte retter. 

Kjøp safran hos MENY:

Hva er safran?

Safran består av tørkede blomsterarr fra krokus - nærmere bestemt safrankrokusen. Den er til forveksling lik den lilla vårkrokusen vi er vant med i Norge.

Forskjellen er at safrankrokusen har tredelte, oransje, trådformede arr på ca 2,5-3 cm - og det er disse som blir til det verdenskjente krydderet. 

Derfor er safran så dyrt

Du har kanskje lagt merke til den høye prislappen for en boks med under 1 gram safran. Hvorfor er det egentlig så dyrt? 

Disse lange, rødoransje trådene er det som tørkes og blir til safran. Disse lange, rødoransje trådene er det som tørkes og blir til safran.

Safrankrokusen likner kanskje på vår egen vårkrokus, men vokser under svært spesifikke forhold. Den blomstrer bare 1 uke i året, og den bør plukkes samme dag den blomstrer.

Den delikate blomsten må bli plukket og renset for hånd før den tørkes. Alt dette skal skje samme dag blomsten høstes for best kvalitet.

Ikke nok med det, hver blomst gir så lite safran at man trenger omtrent 150.000-200.000 blomster og over 400 timers arbeidsinnsats for en liten kilo med krydderet.

Emblem
For å dyrke 1 kilo safran, kreves det et areal på størrelse med to fotballbaner!

Slik bruker du safran i lussekattene

Safran er mest brukt til lussekatter her i Norge, og er et typisk julekrydder. Det både farger lussekattene i sin karakteristiske gulfarge, og gir dem en spesielt god smak.

Blir safran litt i dyreste laget til lussekattene, kan du imitere den lekre gulfargen med gurkemeie. 

Knus safran i en morter sammen med en sukkerbit før du blander krydderet i deigen. Siden det kreves så lite safran til deigen, fordeles krydderet lettere når den blandes med sukker først.

Safran som krydder i mat

Safran har en mild men aromatisk aroma som ikke likner noe annet krydder. Den har en særegen smak som passer godt til fisk og sjømat. I tillegg brukes den også til å farge blant annet ost, bakverk, brennevin og likører.

Bortsett fra de velkjente lussekattene, brukes også safran til fransk bouillabaisse, italiensk risotto og spansk paella.

Slik blir risottoen perfekt

Slik blir risottoen perfekt

Risotto er en perfekt rett med masse potensiale om du er på jakt etter nye hverdagshelter på middagsbordet. Grunnoppskriften er enkel, og den kan smaksettes med nær sagt hva som helst. Så enkelt får du perfekt risotto!

Slik bruker du safran

For å trekke ut smak og farge fra safranen, er det flere gode måter for å utnytte det dyre krydderet maksimalt.

 • Knus safran i morter
  Ønsker du å bruke knust safran, kan du knuse trådene i en morter. Skal du bruke safran i hvetebakst kan du knuse det sammen med sukker. Da fordeler safranen seg fint i deigen.
 • Knus safran med hendene
  Ønsker du bare en lett knust safran, kan du knuse de delikate trådene med hendene.
 • Bløtlegg safran
  Skal du bruke safran i en kraft, saus eller annen væske av noe slag, er den mest effektive måten å trekke ut smak og farge å legge dem i bløt. Det er den beste måten å sørge for at smaken og fargen blir jevnt fordelt.

  Du kan putte både hele tråder og knust safran i bløt og la det ligge i 10-20 minutter. Jo lenger safranen ligger i vann, desto skarpere blir smaken. Du trenger ikke sile ut trådene når væsken skal blandes inn i retten. 
Det høres kanskje lite ut med 0,25 gram, men så mye safran holder til 4-6 personer. For mye safran smaker ikke godt, så bruk safran med forsiktighet.