Slik gjør du favorittrettene grønnere
Mange ønsker å kutte ned på kjøttforbruket, ikke bare i hverdagen. Det finnes mange gode, mettende og smakfulle alternativer.
Her får du tips til hvordan du kan gjøre om helgefavoritter som taco, pizza, lasagne og burger- og ikke minst helgefrokosten til en litt grønnere variant.
Tenk hvilke smaker du ønsker deg, fremfor hvilke ingredienser
- Hanne-Lene
3 enkle tips til hvordan du kan spise mer grønt i hverdagen:
- Tilfør mer smak og krydder på grønnsakene. Skal du lage en kjøttrik rett? Hva med å halvere mengden kjøtt, og la det som vanligvis er tilbehør bli stjernen i retten.
- Lag en stor salat i begynnelsen av uken eller ovnsbak masse grønnsaker. Da kan du bruke det til mange retter utover uken. Tilfør gjerne noen belgvekster, som en kikertbasert hummus - for ekstra protein og næring. Da blir måltidet mer planterikt, mettende, billigere og sunnere.
- Hvis søtsuget melder seg, er det lurt å ha frukt og bær i nærheten. Prøv å bytte ut sjokoladen med friske bær, eple, kiwi eller banan. Da får du i deg fruktsukker, næringsstoffer og fiber som kroppen blir mye gladere av enn godteri som ikke tilfører noe vi trenger.
Lag en litt grønnere taco
Med spennende krydder, godt tilbehør og smakfulle råvarer er kanskje taco noe av det letteste å gjøre vegetarisk.
Den enkleste måten er kanskje å kjøpe en ferdig vegetardeig som du bruker med samme krydring, eller så kan du enkelt lage den fra bunnen selv.
Lag selv, eller kjøp ferdig:
Et annet godt tips er å bruke en norsk grønnsak som stjerne, som for eksempel publikumsfavoritten blomkåltaco. Den er helt fantastisk fordi du får inn så mange gode smaker!
Du kan også lage søtpotet-taco, gratinerte skjell med grønnsaksfyll, enchiladas eller quesadillas på en enkel vegetarisk måte. Her er det kun fantasien som setter grenser.
Jeg er en skikkelig taco-elsker,
og heldigvis kan man lage den kjøttfri på utallige måter!
Hanne-Lene
Kjøttfri lasagne
- Du kan egentlig ha samme kjøreregel for lasagnen som for tacoen hvis du vil erstatte kjøttfyllet. Bruk linser og soltørket tomat, eller gå for spinat eller søtpotet, tipser Hanne-Lene.
Vil du gjøre det enkelt, kan du kjøpe en ferdig vegetardeig i frysedisken og bruke din vanlige lasagneoppskrift. Da beholder du akkurat samme smak, men spiser likevel mye mer klimavennlig.
Grønnere pizza
Det er ikke vanskelig å lage pizzaen vegetarisk! Jeg elsker å tørrsteke sopp som jeg deretter tilfører olje og krydder før jeg bruker den som topping, tipser Hanne-Lene.
- Du kan ellers toppe pizzaen med sesongens grønnsaker som asparges – eller hva med noen ekstra digge tomater? Ellers er jeg glad i pære og blåmuggost på pizzaen. Da tørrsteker jeg valnøtter før de får en dæsj av lønnesirup på seg som komplimenterer det salte i pizzaen.
Kjøttfri burger
Burger er bare en "form", så her har du mange muligheter. Du kan selvsagt kjøpe ferdige vegetariske varianter som smaker kjøtt, eller grønnsaksburgere som smaker mer som grønnsaker. Du kan også steke søtpotet på grillen med en digg marinade, legge den i midten av brødet, og bruke karamellisert løk og mye annen digg topping!
- Uansett hva du velger, er det lurt å tenke på hva du ønsker å toppe burgeren med. Sauser, dressinger, guacamole, salat og andre grønnsaker som gir krønsj og knas på toppen – det er et must, understreker Hanne-Lene
Gjør frokosten og pålegget grønnere
Hanne-Lene har også gode alternativer til både pålegg og pannekaker – både i en travel hverdag og til helgekosen.
- Du kan bytte ut kokt skinke eller annet kjøttpålegg med hummus, enten en naturellvariant eller en som er smaksatt med rødbete eller soltørket tomat. Bruk gjerne topping som oliven eller masse spirer.
En annen påleggsfavoritt er peanøttsmør med noe søtt eller syrlig til – alt fra banan til rørte bringebær. Det tar jo ikke lenger tid å smøre på skiva enn annet pålegg, og det tror jeg er nøkkelen.
Ønsker du å kutte litt ned på kjøttmengden per brødskive, kan du bruke hummus som smør. Om du samtidig halverer mengden kjøttpålegg, blir du like raskere mett, men har spist halvparten så mye kjøtt og fått inn verdifull fiber i maten.
En grønnere vri på helgefrokosten
- Til helgefrokosten pleier jeg å varte opp med mine superpopulære pannekaker med linser. De metter godt og er litt sunnere. Tilsett gjerne også kokt rødbet eller spinat for fine farger, og bruk en stavmikser for glatt røre.