MENY slår et slag for flyktninger
Publisert i Dagligvarehandelen 25.april 2017
Norsk grammatikk er vanskelig synes de fire kursdeltagerne. Å beherske språket tilstrekkelig er likevel en forutsetning for å få innpass i arbeidslivet i Norge. For det vil de gjerne alle fire.
– Jeg trenger jobb og kan tenke meg å arbeide i en matbutikk, sier Senay Negash Abraha. I Eritrea arbeidet han med møbelproduksjon så en møbelbutikk er også et sted han kan tenke seg.
Lærer om kunder og varer
Bamini Jeyaseelan kom fra Sri Lanka i 2008 og har hatt praksis i en av butikkene til Nærbutikken. Nå har hun fått ytterligere ballast til å fortsette i samme spor.
– Jeg synes vi har lært mye og tror det kan hjelpe meg til å hjelpe kunder, sier hun. Afghanske Somaya Tawakoli arbeidet i en klesbutikk og sydde klær før hun kom til Norge i 2015.
– På kurset har jeg lært mye, både om varer og behandling av kunder, fastslår hun. Mohammad Moursali har en bachelor i regnskap fra Iran. For ham betyr kurset en mulighet til å få en jobb i supermarkedkjeden.
På samme kurs: (f.v.) Senay Negash Abraha, programkoordinator Komal Nasir fra introduksjonsprogrammet i Groruddalen, Bamini Jeyaseelan, ass. butikksjef Azra Maksumic, MENY Lambertseter, Somaya Tawakoli, Mohammad Moursali og rekrutteringskoordinator Guro Anker Myhrene fra MENY.
Tre måneder hos MENY
– Undervisningen gir grunnleggende kunnskap i butikkarbeid og en trygghet når deltagerne kommer ut i butikk, sier HR-direktør Line Beate Jebsen.
Kjeden vil ta samfunnsansvar og samarbeider med Oslo kommunes introduksjonsprogram for flyktninger i Groruddalen. De som er motivert for en praksisplass i butikk, får tre dager med undervisning hos Nav på Grorud og tre måneders praksis i en av MENY-butikkene to dager i uken. Ukens øvrige hverdager går med til norskopplæring. I klasserommet på Grorud har butikkbegreper vært en del av undervisningen. På tavlen står det ord som brutto, varelinjer, trekke frem og beholdning.
Vil helst beholde dem
De som fullfører praksisperioden, får et diplom og kan søke på ledige stillinger i MENY-butikkene.
– Med kurset og diplomet står de sterkere når de søker. Det ønskelige er å få dem til å bli i MENY, fremholder rekrutteringskoordinator Guro Anker Myhrene.
Har man stått på i praksisperioden og vist seg frem, øker det også muligheten for fast jobb. Hos MENY Stovner har 8 av 40 praksiskandidater blitt ansatt i butikken mens flere har fått arbeid
i andre MENY-butikker. For MENY Lambertseter har fravær vært en utfordring.
– Noen har lykkes hos oss, men fravær har vært et problem, konstaterer ass. butikksjef Azra Maksumic. For praksiskandidater gjelder samme regler som for ansatte. Man møter presis på jobb.