Julens oster

Julens oster

Ost hører julen til og passer godt til alle måltidene gjennom høytiden. En ostekveld i den hektiske førjulstiden er noe alle bør unne seg - men hva er typiske juleoster og hva drikker man til?

Mørke kvelder er en god nok anledning i seg selv til å invitere venner og familie til en hyggelig ostekveld. Fordelen med en slik aften er at den krever minimalt med forberedelser. Se våre ulike forslag til ostefat: 

Emblem
Har du prøvd blåmuggost på pepperkake? Den søte pepperkaken med den salte blåmuggosten er en nydelig kombinasjon!

De gode juleostene

For mange blir det ikke jul uten en spesiell ost. Noen er kun tilgjengelige rundt juletider, og andre gir ekstra julestemning når de nytes i juletiden.

Enten du skal ha en ostekveld eller bare ønsker en spenstig ost i hverdagen finner du garantert noe i ostedisken i din MENY-butikk! Enten du skal ha en ostekveld eller bare ønsker en spenstig ost i hverdagen finner du garantert noe i ostedisken i din MENY-butikk!

Edamer

En av de mest kjente ostene til jul er uten tvil edamer, MENY har både vanlig modnet og vellagret. Du kan også velge mellom ekte, hollandsk edamer og norsk kvalitetsedamer fra Tine.

Stilton er en klassisk juleost mange ikke kan være foruten. Prøv den med søt fikenmarmelade eller på pepperkake! Stilton er en klassisk juleost mange ikke kan være foruten. Prøv den med søt fikenmarmelade eller på pepperkake!

Blå stilton

Stilton er helt klart en annen juleost du ikke kommer utenom. Det er en smaksrik, fyldig, aromatisk og meget særegen blåmuggost. Den blir kraftigere desto lenger den får modne, og MENY har både klassiske stilton-hjul og Colston Bassett som løsvektsost.

Har du en som elsker stilton, finnes de i flotte krukker som kun selges rundt juletider. Perfekte julegaver for dem som elsker en kraftig blåmuggost!

Nytes med et glass portvin, en sterk kopp te eller på en søt pepperkake.

Kjøp stilton hos MENY:

Emblem
Er du redd for at osten blir for skarp? Søtt tilbehør som syltetøy, frukt og honning runder av smaken på osten.


Selv om edamer og stilton er de største juleostene, er det mange oster som er både milde og smaker godt av jul, eller er veldig gode til julematen. Dette er noen ostene du kan ha på ostebordet i jula - eller servere til julefrokosten.

  • Julebrunost med krydder
  • Heidalsost
  • Gräddost
  • Brie de Meux eller Brillat Savarin
  • Le Roule med hvitløk
  • Chevre

Gløgg og annen drikke til ost

Gløgg er en varm drikk som vanligvis er alkoholholdig, men som også finnes i alkoholfrie varianter. Drikken er den skandinaviske versjonen av "mulled wine" (engelsk) eller "glühwein" (tysk) varm krydret vin.

Det vanligste tilbehøret er kanelstang, rosiner og mandler. Gløgg fås alkoholfri i alle MENY-butikker, og kan drikkes som den da er. Du kan også tilsettes alkohol. Rødvin er vanlig, men bør unngås til ost.

Oppskrifter på gløgg:

Kjøp drikke hos MENY


Andre drikker som passer ost godt, er vin. Hvitvin er stort sett det man bør gå for, rødvin må velges med omhu. Dette er fordi en fet og salt ost krever høy friskhet, og siden blåmuggost ofte er veldig salt, forsterker det garvestoffet i rødvin.

Emblem
Rødvin er sjeldent en god kombinasjon med ost. Saltet i osten gjør at garvestoffet i vinen kommer ekstra tydelig fram.


Liker du øl bedre enn vin? En tommelfingerregel er at ølen skal være like kraftig og kompleks som osten. Milde oster som brie kan fint servers med lyse øl, og blir osten kraftigere må ølen også bli mørkere og kraftigere.

Prøv for eksempel juleøl til de kraftigste ostene, og en sødmefylt bayer til de modne ostene.

Spør våre flinke matarbeidere Spør våre flinke matarbeidere

Usikker på hvilke oster du bør velge, eller hva slags drikke du ønsker til? Spør våre dyktige matarbeidere i ostedisken!

Her kan du også få smaksprøver om du er usikker på en ost eller to - og få tips til å sette sammen ostefat. Vi kan også lage ostefat til deg. Husk å bestille i din MENY-butikk i god tid!