Julens oster

Julens oster
Ost hører julen til og passer godt på alle matbordene gjennom høytiden. På frokostbordet, til julebrunchen, til forrett eller dessert og ikke minst til en hyggelig ostekveld i den hektiske førjulstiden sammen med en kopp varm gløgg.

Mørke kvelder er en god nok anledning i seg selv til å invitere venner og familie til en hyggelig ostekveld. Fordelen med en slik aften er at den krever minimalt med forberedelser. Se våre ulike forslag til ostefat: 

Som tilbehør serverer du kjeks, frukt og grønnsaker. Det smaker også godt med syltetøy av fiken eller aprikos. 

En av de mest kjente ostene til jul er Edamer, som fortjener en plass på frokostbordet. Gräddost spises gjerne i større grad hele året, men også denne osten assossieres med jul for mange. For å gjøre osteutvalget komplett, kan du også sette frem en brunost og en muggost på bordet.

De vanligste juleostene:

  • Grâddost
  • Edamer (hel rød, vellagret og hollandsk)
  • Formost
  • Ekte Geitost
  • Stilkon (hel, krukker og cherrymarinert i krukke:
  • Babybel
  • Kremoster med ulik smak.

Gløgg

Gløgg er en varm drikk som vanligvis er alkoholholdig, men som også finnes i alkoholfrie varianter. Drikken er den skandinaviske versjonen av «mulled wine» (engelsk) eller «glühwein» (tysk) varm krydret vin.


Det vanligste tilbehøret er kanelstang, rosiner og mandler. Gløgg fås hos Meny uten alkohol, og kan drikkes som den da er, eller kan tilsettes alkohol. Rødvin er vanlig. 

Oppskrifter på gløgg: