Pizza på grillen

Pizza på grillen blir like godt som fra vedfyrt pizzaovn!

Pizza er ikke det man forbinder mest med grilling. I pizzaovnen ønsker man intens temperatur på rundt 300 grader, dette sikrer et knasende sprøtt, men saftig resultat. En kulegrill i kombinasjon med en pizzabakesten er perfekt til pizza nettopp pga muligheten for god varme. Et hint av smak fra kullet, eller om du legger i litt røykeflis, gjør dette tilnærmet likt den opplevelsen du får av pizza bakt i en vedfyrt pizzaovn.

Italiensk pizza er gode enkle råvarer uten masse dilldall. Kun gode råvarer i harmoni. En pizzadeig skal bakes veldig løst, den skal kun røres sammen av godt Italiensk mel, vann, salt, litt sukker og litt gjær og er hevet kaldt, gjerne over natten. Den skal akkurat være så klissete at du ikke kan bake den ut uten å måtte bruke litt ekstra mel.

Pizzabunn

 • 6 dl lunket vann 
 • 1 dl god olivenolje 
 • Ca 1/3 pakke tørrgjær
 • 1 ss sukker 
 • 1 kilo «00» pizzamel 
 • 1 ss salt

Fremgangsmåte 

 1. Bland vann, olje, gjær og sukker sammen i en kjøkkenmaskin, eller rør for hånd i ca 3 minutter til det er godt blandet.
 2. Tilsett mel og salt og elt sammen på lav hastighet i ca 15. min. Deigen skal være glatt og smidig.
 3. Ha deigen over på et godt melet bord og la den hvile i 20 min. Del deigen i 4, da passer hver deig til en stor, tynn pizzabunn.
 4. Elt deigen mellom hendene, lag 4 fine små boller og legg dem på et oljet fat med god avstand mellom hver. Legg over plastfilm, og la deigballene stå på brettet i 2-3 timer i romtemperatur. (Eller kjølig over natten) De kommer til å heve videre og ese ut. Når de har fått dobbelt str. kan de oppbevares i kjøleskapet til de skal brukes.
 5. Kjevle deigen ut til den er skikkelig tynn.
 6. Topp pizzaen med ønsket saus og garnityr og stek den på en forvarmet pizzasten, under lokk  på grillen. Etter steking, topp pizzaen med frisk oregano og en tynn stråle god olivenolje og server!

På grillen

 1. Gjør grillen klar til høy, direkte varme.
 2. Legg bakesteinen midt på grillristen, la den bli godt varm – det tar omtrent 20 minutter.
 3. Legg pizzaen på bakesteinen. Her kan du eventuelt «skli» bunnen over på grillen med bakepapir under, dra vekk papiret etter 30 sekunder når bunnen har satt seg litt. Hvis du bruker en gassgrill slukker du brenneren som er direkte under steinen, slik at du kommer til å grille ved indirekte varme. På kullgrillen legger du kullet i en sirkel i ytterkant av grillen, slik at det ikke er kull rett under stenen. Pizza grilles under lokk på grillen.

Løft pizzaen til nye høyder med hjemmelaget saus. Se opskrifter her.