Beates verden av frukt og grønt
En ekte Beate-potet
Det er tidlig formiddag og i en potetåker litt utenfor Tønsberg står Beate Vamsti Gustavsen sammen med bonde Åsmund Bjertnæs. Forsiktig setter de en spade ned i den våte jorden. Plutselig ruller det opp flere små og modne poteter.
Poteten kan brukes til alt. Den kan spise til frokost, lunsj og middag, i tillegg er den en herlig snack og en god turkompis. Den er grønnsakenes konge!
Beate har utviklet en helt spesiell interesse for frukt og grønt. Etter å ha fått svennebrev i butikkslakterfaget i MENY, ønsket hun å fordype seg enda mer i gode råvarer.
– I løpet av året er det flere spennende sesonger med mange fine farger. Høsten er min favorittsesong for da kommer alle de gode, norske grønnsakene, sier hun.
Beate drar opp roten med den råtne «Mammapoteten» - den ene poteten som i år har gitt liv til rundt 20 andre småpoteter.
Kunnskap gir glede
Det er skyet og litt regn i luften. En kald vind tar tak i det lyse håret til Beate som stikker ut fra capsen hun har på hodet.
Beate er en av deltakerne i Grøntgastronomen, et program i regi av MENY som skal videreutvikle de ansatte som er over gjennomsnittlig interessert i frukt og grønt.
– Gjennom Grøntgastronomen får vi mer kunnskap om råvarene, og vi lærer om frukt og grønt helt ned til cellenivå. I tillegg får vi innsikt i all vitenskapen bak det å dyrke. Det er spennende hvordan det utvikles nye sorter som tilpasses klima, få bedre kvalitet og bedre holdbarhet, forteller Beate.
– Gjennom Grøntgastronomen er vi på flere gårdsbesøk. Det å se bønder som Åsmund i Bjertnæs&Hoel sin lidenskap, og faktisk se hvordan de dyrker frem produktene jeg skal selge i butikk, er utrolig inspirerende, sier Beate.
Åsmund nikker enig. Familiebedriften har samarbeidet med MENY i over 20 år, men samarbeidet har blitt mye tettere de siste årene.
– MENY bruker gården vår som kompetansearena og de ansatte kan komme og få et innblikk i hvordan vi jobber. Vi opplever at de ansatte, som Beate, får mer respekt for produktene og vet da hvilket arbeid som ligger bak, forteller Åsmund før han legger til:
De ansatte som kommer på besøk til gården tar med seg kunnskap om forbruker og hva markedet etterspør, slik at vi bedre forstår behovet som finnes i butikk.
Bjertnæs&Hoel produserer salater og grønnsaker, og da de for noen år siden startet med poteter var MENY en viktig del av denne prosessen.
- MENYs innsikt i markedet gjorde at vi kunne treffe bedre på produktutviklingen. Nå som vi har produktene våre er det viktig med engasjementet som Beate og andre viser, sier Åsmund.
Beate nikker enig mens hun ser ned på hendene som er blitt fulle av jord.
- Det er så mye jobb å drive en gård og produsere grønnsaker. Jeg er jo siste leddet i verdikjeden og det er jeg som møter kunden. Det er morsomt å ha kunnskap og virkelig kjenne til produktene vi selger, sier hun.
Fremtiden som gårdseier
Beate og Åsmund har beveget seg over til salatåkeren. Regnvannet ligger som små dråper på de grønne sprø bladene. Beate smiler og peker utover de lange rekkene med salathoder.
– Se så fantastisk dette er, sier hun entusiastisk.
Beate har vokst opp på et småbruk, og for et år siden overtok hun og samboeren familiegården hans i Bamble kommune.
Det er et stort oppussingsprosjekt. Akkurat nå er det ganske primitivt på gården, men vi har planer om at gården vår skal skinne.
Der er det hovedsakelig korn- og skogproduksjon, men Beate drømmer om å dyrke grønnsaker i småskala til eget bruk og om en fargerik frukthage. Og ikke minst – Beate vil åpne et viltslakteri!
– Jeg liker å jobbe med gode, ferske råvarer, og kunnskapen og erfaringen jeg har fra MENY bruker jeg også privat. Jo mer jeg lærer om frukt og grønt, jo mer glede har jeg av matlaging, sier Beate før hun går mot bilen. Dagens økt ute på jordene er over, og Beate gjør seg klar til neste økt som er på MENY Flåtten.
– Jeg skulle egentlig bli sykepleier, men jeg ville ikke slutte i MENY. Jeg fikk derfor muligheten til å ta fagbrev som butikkslakter, og nå er jeg på vei til å bli frukt og grønt-ekspert. Det at MENY øker kompetansen hos oss som jobber i butikk, gjør at vi kan gi kundene bedre veiledning og mer kunnskap og inspirasjon når de skal lage mat, avslutter Beate.