- Vi får ut god mat til folket
- Det viktigste for meg er at vi hver dag klarer å levere kvaliteten som folk forventer av MENY, sier Øystein Eie.
Den erfarne kokken og ferskvaresjefen har reist verden rundt og laget gourmetmat på japanske cruisebåter, jobbet ved Bagatelle i Oslo, i restauranten på Hotell Opera og flere andre bra restauranter.
Men en dag for rundt ti år siden, flyttet familien på fem hjem til Notodden. Og da var veien til ferskvaredisken hos den lokale MENY-butikken kort. Nå er det kundene her som får nyte godt av hans uendelige matkunnskap og interesse.
Jeg lager ikke ferdige retter lenger, nå handler det om å selge gode råvarer og hjelpe folk med å lykkes selv.
Gode råvarer betyr alt
På Michelinstjerne-restauranten Bagatelle lærte han mye om kvalitet og nøyaktighet. Og i løpet av de tre årene i Japan, forelsket han seg i japansk kokekunst.
Til forskjell fra en rekke andre asiatiske land, er det japanske kjøkkenet kjent for rene og klare smaker. Slik ble han enda mer bevisst hvor viktige gode råvarer er for resultatet når du lager mat.
- Etter å ha jobbet mange steder som kokk og lært at råvarer er utrolig viktig, var det veldig fint å se at MENY tar råvarene like seriøst som vi kokker gjør!
Kundene hans er også engasjerte. De lurer på hvor fersk fisken er, hvor rekene kommer fra, om kveiten er villfanget og Øystein ser og hører at folk er opptatt av dyrevelferd.
Folk er mer og mer opptatt av at maten har hatt det bra i sin levetid, og er villige til å betale litt mer for dette.
Matskatter og norsk Angus
Øystein Eie har jobbet som ferskvaresjef i ti år, og var også et engasjert medlem av MENY-Lauget i et par år.
Lauget spiller en viktig rolle i å både teste og kvalitetssikre produkter, og har gjort en stor jobb med å samle MENYs Matskatter – unike produkter med en klar lokal forankring rundt om i landet.
En annen stor satsing for butikk-kjeden, er Anguskjøtt, som fins i en eller annen form i samtlige MENY-butikker. For kokken Øystein Eie var det selvfølge å ha et godt utvalg norsk Angus sin butikk.
- Det fine med Angus, som MENY startet med, er at vi for første gang i Norge kvalitets-sikrer oksekjøttet skikkelig. Det har vært en jungel, med raser, størrelser og marmorering, mens med Angus får du jevn kvalitet hver gang du kjøper en biff, forklarer han.
God mat til bygda
Hans favoritt-stykningsdel på oksen er dragebiff, en remse med fin marmorering, som ligger langs ytrefileten og kan minne om entrecôte. I mange andre land er de flinkere til å bruke hele dyret, og det har MENY begynt å gjøre noe med, ved å tilby nye og spennende stykningsdeler.
- MENY har gjort en utrolig stor jobb de siste åra med å fremme matinteressen i Norge. Jeg pleier å si at vi får god mat ut til folket. Hadde det ikke vært for MENY hadde ikke vi på Notodden fått det i alle fall, vi måtte ha reist langt for god mat, sier han.
Det gjelder egentlig alt fra kjøtt til reker, fersk fisk og gode bakervarer. Det er kanskje det jeg er mest glad i MENY for at de gjør.