Kari lever sjokoladedrømmen
– Jeg fikk en fabrikk tredd nedover ørene.
Kari Olsen flirer. Hun var assisterende butikksjef på MENY Saga i Skien, fremtidsplanen var klar, da sjefen plutselig dukket opp med et tilbud. MENY hadde investert i sjokoladefabrikken, som lå vegg i vegg. Nå ville gründeren gi seg og fabrikken var hennes. Hvis hun ville ha den?
Kari hoppet ikke i taket av glede, tvert imot.
Sjokolade. Hva kunne jeg om det? Ingenting!
Fem år senere står hun og kikker forventningsfullt ned i en sjokoladeform. Sjokoladebitene er stivnet, nå er det bare å få resultatet. Et par kjappe bank og de slipper taket, triller ut. Søte firkanter av hvit og mørk sjokolade fylt med hvit sjokoladekrem. Med kaffe.
– Alt er flytende og varmt før det setter seg, så jeg er aldri helt sikker, sier Kari.
Hun er en perfeksjonist. Alt må bli slik hun har tenkt, ellers gjør det fysisk vondt. Den siste sjokoladebiten velter seg over på rygg.
– Se der, ja!
De skinner. Hun lager all konfekten for hånd, en jobb som tar tid. Etter å ha støpt sjokoladeskallene, fylte hun dem i flere omganger. Men aller først drysset hun capuccinopulver og gullsukker ned i formene. Et smart grep, de ser ut som vakre smykker. Nesten synd å spise dem ... men – ok!
Sjokoladen knaser og smelter, en bombe av frekke smaker. Kari humrer litt, hun vet godt hvilken effekt sjokoladen hennes har på folk.
En dronning verdig
Sjappa heter Saga Chokoladefabrikk. På drøye 30 kvadratmeter har hun fabrikk, kontor og butikk. Kari blir blank i øynene av alle barna som gladelig veksler lommepengene inn i hennes sjokolade.
– Alt fra pensjonister til små barn kommer inn dørene. Jeg leverer også til hoteller, til forelesninger, selskaper og jeg selger på internett. De fleste kjøper sjokoladen for å kose seg – og hvis jeg kan bidra til litt hverdagsglede, har jeg gjort jobben min!
Hun fikk litt hetta da hun hørte i etterkant, at hun hadde laget sjokoladekanapeer til Dronning Sonja. Hun visste ikke at sjokoladen skulle til et dronning-besøk.
– Vi er perfeksjonister, men jeg er likevel glad jeg ikke visste at dronningen var mottakeren. Da er jeg redd strekene ikke hadde blitt så rette ...
– Hvordan har du lært deg å lage kvalitetssjokolade?
– Det fins noen triks på YouTube, da!
Kari skratter. Hun kan le nå, når hun er blitt så god. Men veien til sjokoladehimmelen var brolagt med nerver og slit. Læringskurven var loddrett.
– Det beste med å jobbe med sjokolade, er at jeg får brukt alle hjernecellene. Absolutt hele meg. Men i begynnelsen følte jeg meg usikker. Det var moro, men jeg kom på jobb med en klump i magen. Etter mye prøving og feiling, falt bitene endelig på plass. Nå er jeg Sjokoladekari, sier hun.
Multefamilien
I dag har Kari over tre hundre sjokoladeoppskrifter å velge mellom, rundt femti av dem sitter i hodet. Alt skal ned på papiret snart, bare hun får tid. Hun drømmer om sjokolade, våkner på natta med et rykk og skribler ned nye kombinasjoner.
– Når jeg har nye ideer, kan jeg ikke få ungene fort nok ut av huset. Da er det bare å fly opp på fabrikken og sette i gang, sier Kari, hun gløder når hun snakker.
Halvannet tonn sjokolade triller ut fra den bittelille fabrikken hvert år.
– Det er det ikke mange som tror når de ser fasilitetene mine! Ler hun.
Hver sommer går hele familien i fjellet med krummede rygger og plukker multer til sjokoladen. De to jentene hennes vet ikke om annet, de tror bærplukking er obligatorisk. Også besteforeldrene er engasjerte. De passer unger og kjører sjokolade til kunder i hele fylket. Det Kari ikke finner i naturen, henter hun bare hos MENY Saga vegg-i-vegg. Dagsferske jordbær, plommer, som hun legger på sprit og sukker – og henter frem når hun trenger dem. Naturlige, gode smaker. Kari er kresen, det skal være kvalitet. Hun prøvesmaker en ny, søt variant med nougat i midten og nikker fornøyd.
– Det er ikke hva som helst som slipper inn i mine sjokoladebiter.