Miljøvennlige butikker
- De største miljøgevinstene kommer når vi rehabiliterer eller åpner nye butikker. Da tar vi i bruk mer miljøvennlig teknologi, sier miljøansvarlig Erik Halstensen i MENY.
Eksempelvis bidrar nytt kjøl- og fryseanlegg til redusert klimagassutslipp, og en energibesparelse på 30-40 prosent.
- Rehabilitering er tid- og kostandskrevende, men vi jobber systematisk med en langtidsplan.
Overgangen til LED-lys gir strømreduksjon på ca. 60 prosent. I tillegg gjenvinnes overskuddvarme fra kjøl- og fryseanlegg som varmekilde til varmtvann, ventilasjon og bakkevarme - noe som også gir lavere strømforbruk.
Tiltak for redusert energiforbruk:
- Dører og lokk på kjølere og frysere
- Mer energieffektive kuldetekniske løsninger med naturlige kuldemedier (CO2)
- Bruk av LED-belysning
- Sentralstyring av lys
- Gjenvinning av overskuddsvarme fra kjøl- og frysedisk til oppvarming av lokaler og vann.
- Optimalisering av anleggsdrift; for oppvarming og kuldeanleggene
Miljøutslipp
Myndighetene har innført forbud mot HFK-baserte kjøleanlegg i 2030, grunnet fare for lekkasjer. I MENY skal 90% av kjøleanleggene være byttet innen 2025. Nye kjøleanlegg og lekkasjekontroller skal bidra til å redusere utslippene i MENY med 90 prosent innen 2025, målt mot 2010.
MENY-butikkene har også fettutskillere for å sikre at fett i vannet ikke kommer på avveie.
Omfattende avfallssystem
En sirkulær økonomi med høy grad av gjenvinning er bra for miljøet og butikkens lønnsomhet. MENY-butikkene har, i samarbeid med NorgesGruppen, et omfattende kildesorteringssystem.
Avfall sorteres i 15 ulike fraksjoner, som hentes for gjenvinning.
Målet er at 85 prosent av avfall i MENY skal kildesorteres innen 2025. På litt lenger sikt er målet 90 prosent.