150 tonn mindre plast i MENY
Plast er et nyttig materiale for å bevare produktkvalitet og redusere matsvinn på frukt og grønt.
- Men for å ta vare på miljøet, ser vi nå på hvordan vi ytterligere kan redusere bruken av plast og likevel beholde MENY-kvalitet. Innen 2020 skal vi, i samarbeid med BAMA, redusere plastforbruket på frukt og grønt med hele 20 prosent, hvilket innebærer 150 tonn, sier Siri Helen Hansen, kategoriansvarlig for frukt og grønt i MENY.
Dette gjøres på flere måter: MENY går over til løsvekt der det er mulig, bytter ut plast med papp der det er et godt alternativ og optimaliserer plasten og mengden rundt grønnsaker og frukt som fortsatt trenger plast.
– Vi har mange spennende endringer på gang. Der vi må fortsette med plast, erstatter vi med resirkulerbar plast. I løpet av 2018 vil all plast på fersk frukt og grønt være resirkulerbar. Samtidig har vi fått nye kjølere i butikk som bidrar til å øke holdbarheten på for eksempel druer, sier Hansen.
Eksempler på endringer i løpet av våren og sommeren:
- Hjertesalat: plastskålen fjernes – reduksjon på ca. 11 tonn per år
- Avokado 2-pak: plastbegeret fjernes – reduksjon på ca. 18 tonn per år
- Gartner gulrøtter: plastbegeret fjernes – reduksjon på ca. 3,3 tonn per år
- Norske bringebær: Kurven blir av papp – reduksjon på ca. 12 tonn per år
- Norske jordbær: Kurven blir av papp – reduksjon på ca. 24 tonn per år
Har gjort grep de siste årene
MENY har de siste årene hatt fokus på å redusere mengden plast. Eksempelvis er begrene med epler og tomater skiftet fra plast til papp og lokket på blåbærshakerne endret for å minske plastmengden. I vinter ble plastbegrene i salatbarene erstattet med mer miljøvennlige pappbegre.
– Salatbaren vår er utrolig populær. Derfor gir denne endringen en stor miljøgevinst med en plastreduksjon på seks tonn per år, sier Hansen, som oppfordrer alle kunder til å levere inn både papp og plast til gjenvinning.
Matsvinn-reduksjon på 200 tonn i fjor
I et miljøperspektiv minner Hansen også om utfordringene knyttet til matsvinn. Frukt og grønt er blant varene med høyeste matsvinn, både på grunn av kortere holdbarhet og fordi varene ofte kommer i flerpakninger hvor deler av innholdet kan være ødelagt. MENY-butikkene fjerner det ene stygge eplet i pakken, for så å legge resten i et stativ for «omplassert» frukt og grønt hvor alt koster kr. 10 pr. kilo. MENYs «Omplasserte frukt og grønt» førte i 2017 til en årlig reduksjon i matsvinn på ca. 200 tonn.