Jordbærene er her! Dobbelt så lang norsk sesong
Ved å ta i bruk tunneler, ny teknologi og nye dyrkningsmetoder, leverer de norske bøndene nå jordbær fra midten av mai helt til midten av september. De har økt sin årlige produksjon med 40 prosent. Dette er godt nytt for forbrukerne; for ingen slår de norske jordbærene på smak. Samtidig er det godt nytt for norske bønder.
- Vårt mål er å tilby mest mulig norske jordbruksvarer. Både fordi vi ønsker å støtte norske bønder og norsk landbruk, og fordi de norskproduserte varene har svært høy kvalitet. I MENY heier vi på kortreist mat, sier Lauritsen, ansvarlig for frukt og grønt i MENY.
Økt norskandel - nær 50%
Og pilene peker i riktig retning. Når det gjelder jordbær, økte norskandelen i MENY til 46,3 prosent i 2023, opp hele 4,7 prosentpoeng fra året før.
- Økningen skyldes i hovedsak mer såkalte table-top-dyrkede bær, det vil si dyrking i kasser over bakken, som blant annet gir mer forutsigbare avlinger. Det er disse bærene vi har i butikk i år så tidlig som i uke 21. MENY skal være best på frukt og grønt, derfor er vi glade for at våre butikker får de første norske jordbærene, sier Lauritsen.
Økningen er også et resultat av en satsing etablert i 2021 hvor Gartnerhallen, BAMA, NorgesGruppen (MENY) og jordbærbøndene sammen definerte tiltak for større og mer stabil produksjon.