1,3 million brød reddet på ett år
I Norge kastes mange hundre tusen brød hver dag. Flest hjemme, men også mange i matbutikken. I mai i fjor rullet MENY derfor ut et stort brødsvinnprosjekt.
- Å få ned matsvinnet er viktig for oss. Det handler om klima, ressursbruk, etikk og økonomi. 1,3 millioner brød spart betyr 845 tonn redusert CO2-utslipp, sier Mari Kristine Kasbo, kategoriansvarlig bakeri i MENY.
Ved hjelp av automatiske stekeplaner skreddersydd for hver enkelt butikk, steker butikkene riktigere mengde brød gjennom dagen. Stekeplanene er basert på maskinlære, teknologi, algoritmer og salg i sanntid. Både ukedag, sesong og kampanjer er faktorer som blir tatt høyde for.
Prosjektet inkluderer også ærlig kundekommunikasjon knyttet til å ha noe mindre utvalg på kvelden. Kundene oppfordres til å prøve andre brødfavoritter eller kjøpe sitt favorittbrød som halvstekt.
Siden oppstarten i begynnelsen av mai 2021, har MENY-butikkene nå en samlet reduksjon i brødsvinn på over 38 prosent.
- Det er givende å se at vi klarer å spare så mange brød fra å ende i søpla. Vi må slutte å sløse med ressursene. Butikkene gjør en kjempejobb. Samtidig jobber vi kontinuerlig med forbedringer og optimal bruk av verktøyet. Kanskje klarer vi på sikt å nå opp mot 50 prosent reduksjon, sier Kasbo.
Mål om 50% reduksjon
MENY har som mål å redusere sitt totale matsvinn med 50 prosent innen 2025. Brød, frukt og grønnsaker er svinnverstingene i MENY.
I Norge er matsvinnet på minst 417 000 tonn pr år, tilsvarende 78 kilo per innbygger (kilde: Matvett). Det representerer et CO2-utslipp på 1,26 millioner tonn.