Rekordstort utvalg – stadig flere velger kvalitetsribbe

Rekordstort utvalg – stadig flere velger kvalitetsribbe

Oppdatert 13. desember 2018
Priskrig til tross; nordmenn ønsker i økende grad å betale litt ekstra for kvalitet når de handler julemiddag. - Våre premiumribber øker mest i salg. Denne dreiningen mot kvalitet er svært gledelig, sier Espen Lie, kategoriansvarlig ferskvare i MENY.

Det har skjedd mye på ribbefronten de tre-fire siste årene. Utvalget er blitt betydelig større.
- Vi har mer enn 18 varianter av ribbe, alt fra fryst, fersk, krydret og stekt. Bestselgeren er fortsatt fersk tynnribbe. Mens familieribben går noe tilbake i salg, øker etterspørselen etter ulike varianter av premiumribbe, sier Lie.

Eksempelvis er den økologiske ribben fra Grøstadsgris svært populær, langt større enn mengden tilgjengelig, mens Dry Age ribbe fra Trondheim slaktehus doblet salget i fjor og øker ytterligere 76 prosent i år. I tillegg er den frosne kvalitetsribben Jæren Smak, basert på utvalgte håndskårne gourmetribber fra store griser i Rogaland, blitt en favoritt for mange som er villige til å betale litt ekstra. Tross store salgsvolumer i fjor, selger MENY ti prosent mer av denne i år.

Også den ferske ribben - som ikke er like utsatt for det store prispresset - holder stand. 70 prosent av all ribben MENY selger, er fersk. Også i år har MENY fersk ribbe tilgjengelig i hele desember, grunnet bestilling av store partier allerede i sommer.

Kunne solgt mer
- I år vil premiumribbe stå for en tredel av det totale ribbesalget vårt. Vi selger ut alt vi får. Jeg skulle likt å vite hvor mye vi kunne solgt, om vi hadde ubegrenset tilgang. Som kokk og leder av MENY-Lauget er det svært gledelig å se en stadig kundedreining mot kvalitet, i en tid hvor lavpris får mye oppmerksomhet, sier Lie.

 

SLIK VELGER DU RIKTIG RIBBE:

o   Velg ribbestykke ut i fra dine preferanser: Familieribbe, som har koteletten på, har mindre fett og mer rent kjøtt - derfor faller den gjerne i smak hos familier der noen ønsker magert, mens andre vil ha det tradisjonelt. Juleribben består av samme stykke som familieribben, men kotelettbeinet er fjernet, noe som gir jevnere stykke. Det gjør den lettere å steke og dele. Tynnribben har en fin fordeling mellom kjøtt og fett, noe som gir god smak og sikrer saftigheten.

o   Ikke kjøp for mager ribbe. En ribbe med flotte lag fett og kjøtt gir mer smak, og fettlaget under svoren er også viktig for å få sprø svor.

o   Både fersk og fryst kvalitetsribbe: De fleste vil ha fersk ribbe, men her er volumtilgangen begrenset til noen uker før jul. I stedet for å kjøpe fersk og fryse inn selv, kan et alternativ være å kjøpe en profesjonelt fryst gourmetribbe, slik som Jæren Smak.