Sild til topps i Norges største lokalmatpris
Prisene ble delt ut 14. september av statssekretær Wenche Westberg i Landbruks- og matdepartement, på vegne av juryleder og landbruks- og matminister Geir Pollestad.
- Vi hadde en vanskelig jobb i juryen. Alle de seks finalistene er driftige, nyskapende og brenner for norsk matproduksjon, sier Westberg.
I tillegg til vinnertrioen, var tortillabaker Como Mexico, iskremprodusent Bamsrudlåven og fruktdrikkprodusent Åkre gård i finalen.
MENY-sjef Vegard Kjuus er imponert over finalistene.
- Alle finalistene er små familiebedrifter som produserer unike produkter av svært høy kvalitet. Likevel evner de å tenke nytt og skape nye segmenter og kategorier i norsk dagligvare, sier Kjuus.
Stort potensial for sild
For første gang siden prisen ble etablert i 2015, går en fiskeprodusent helt til topps i kåringen.
- Vi må hjelpe Juviksild, som har utviklet spiseklare sildefileter, med å løfte silda tilbake på norske middagsbord. Med så mange positive egenskaper og gode tilbakemeldinger i forbrukertester, tror jeg potensialet er stort. Dette handler om å modernisere og spre kunnskap, på samme måte som Dybvik har gjort med klippfisk, sier Kjuus.
Vi nordmenn spiser årlig kun 4000 tonn av «havets sølv». Det til tross for at sild er en billig, anvendelig og sunn proteinkilde med svært lavt klimaavtrykk. Hele 289 000 tonn norsk sild eksporteres, og i land som Tyskland, Belgia og Nederland blir fisken sett på som en luksusvare.
Sunnere brus og A2A2-melk
Klokk & Co får et stipend på 150 000 kroner for å utvikle en sunnere og mer naturlig drikk basert på norske råvarer. Juryen synes det er spennende med en norsk brus som skal treffe på helsetrenden.
Jerseymeieriet får et stipend på 150 000 kroner for å videreutvikle sine smakfulle meieriprodukter laget av ren jerseymelk. Den gulere melken har flere spennende egenskaper, inkludert at den tåles bedre av dem med melkeproteinintoleranse. Jerseymeieriet tilfører helt nye produkter inn i meierikategorien.
Siden 2015 har MENY delt ut Matskattstipendet med ønske om å hjelpe små produsenter og gründere til å realisere sine utviklingsprosjekter.
- Vi trenger et blomstrende lokalmatmiljø for å utnytte de norske råvarene, ivareta norsk matkultur og sikre et levende distrikt-Norge, sier Kjuus.
MENY er største aktør på lokalmat i Norge. Kjeden samarbeider med over 450 lokalmatleverandører og har mer enn 4000 lokalmatprodukter, såkalte matskatter, i sortiment. Matskattene omsatte for 1,506 milliarder kroner i 2022 og sto for 7,35 prosent av totalomsetningen.
JURYENS BEGRUNNELSE:
Jury: landbruks- og matministeren (representert ved statssekretær Wenche Westberg), Per Borglund (eks-redaktør i Mat i Norge), Odd Gisholt (dagligvareekspert og BI-professor), Bodil Nordjore (høgskolelektor, budeie og kokebokforfatter), Bodhild Fjelltveit (2. nestleder i styret i Norges Bondelag), Jørn Lie (kokk og driver av Gamle Raadhus og Vaaghals), Ingunn Brunstad Anstensrud (fjorårets vinner: Den sorte havre) og Vegard Kjuus (MENY-sjef).
Hovedstipend: Juviksild, Aukra, Romsdalskysten (kr. 300 000)
To søsken tok i 2018 over roret etter sin bestefar i Juviksild - med ambisjon om å tilpasse sild til det moderne kjøkken. De har utviklet en spiseklar sildefilet, dvs. at den ikke må ligge i vann/melk i 4-8 timer. Nå lager de - i tillegg til påleggssild - to varianter av spiseklar kvalitetssild; kryddersild og spekesild, og disse har vunnet flere priser for sin kvalitet.
Juviksild ønsker nå å løfte silda tilbake på middagsbordet, også blant yngre generasjoner. Silda, en glemt matvare med lange tradisjoner i Norge, er svært næringsrik og har også lavt klimaavtrykk. Juviksild ønsker å fremsnakke sildas egenskaper, dele spennende oppskrifter, utvikle mer moderne pakningsdesign og dele ut smaksprøver.
Juryen fremhever betydningen av å gjøre en glemt, sunn og smakfull norsk råvare tilgjengelig og brukervennlig - og dermed også bevare norske mattradisjoner. Juryen fremhever også at bruksmulighetene er mange, at silda er villfanget og at den er en uutnyttet ressurs med stort potensial for vekst i servering-, restaurant- og dagligvaremarkedet.
Stipend: Klokk & Co Mikrobryggeri, Oslo (kr. 150 000)
Klokk & Co er Norges første håndverksbryggeri som har satset på fullverdig alkoholfritt øl. Med tidsriktig design og smaksrike varianter, har bryggeriet på kort tid bidratt til å utvide det norske markedet for øl uten alkohol - og truffet på trenden mot mer alkoholfri drikke.
Nå ønsker Klokk & Co å utvikle en såkalt «plussbrus» eller «funksjonell brus»; en smakfull og sunnere kullsyredrikk, som et alternativ til brus. Brusen skal bestå av norske råvarer og være 100% naturlig med innehold av fiber, vitaminer og mineraler. Søtningen skal komme fra malt, fremfor tilsatt sukker eller søtningsstoffer.
Juryen fremhever at det ligger et stort potensial i å utfordre det store brusmarkedet med en norsk brus som treffer både på helsetrenden og på trenden mot mer naturlige ingredienser. Juryen trekker også frem det positive i at Klokk & Co, så langt det er mulig, kun skal bruke norske råvarer.
Stipend: Jerseymeieriet, Bryne, Rogaland (kr. 150 000)
Jerseymeieriet er blant få i Norge som lager fersk melk, fløte, rømme, smør og yoghurt av ren jerseymelk. Melken, som er gulere i fargen, får meieriet fra de små jersey-kyrne som beiter på gården. Melken har 50 prosent høyere fettinnhold, 30 prosent høyere proteininnhold og 20 prosent høyere vitamin- og mineralinnhold enn annen kumelk, samtidig er den A2A2 og tåles ofte bedre av dem med melkeproteinintoleranse.
Jerseymeieriet ønsker nå å videreutvikle produktene og produksjonen, slik at blant annet sjokomjølk, kulturmjølk, skumma kulturmjølk og dessertfløyte kan selges i dagligvare. I tillegg er målet å lage gouda, camembert og mager smøreost.
Juryen fremhever at råvaren er unik og at produktene har høy kvalitet og god smak. Melken, grunnet at den er A2A2, når ut til et nytt segment med stort potensial. Juryen fremhever også bærekraftselementene: Den eldgamle kurasen har mindre klimagassutslipp, samtidig er gården opptatt av dyrevelferd og er selvforsynt med fôr.
BILDER - for nedlastbare bilder, klikk her: https://meny.fotoware.cloud/fotoweb/archives/5016-Presse/+/matskattstipend-2023/
Kontaktinfo:
Jerseymeieriet, Randi Skårland Doka, tlf. 902 81 388, post@jerseymeieriet.no
Juviksild, Jon Ragnvald Sporsheim, tlf. jr@juviksild.no
Klokk & Co, Kristine Lund, tlf. 909 72059, kristine@klokkco.no
Fakta om MENYs Matskattstipend
-
MENY har siden 2015 delt ut MENYs Matskattstipend; Norges største lokalmatpris.
-
Prisen deles ut til produsenter med et konkret lokalmat-prosjekt de ønsker å videreutvikle. Bærekraftig produksjon blir også vektlagt.
-
I fjor vant Den sorte havre kr. 300 000 for å utvikle en ny barnegrøtserie, mens Røyland Gård og Strandli Gård fikk henholdsvis kr. 200 000 og 100 000 for nye bær- og osteprosjekter.
-
Kandidater stemmes frem i en innledende runde, i år hele 37 stykker. MENY-Lauget siler ned til 10 stk. som inviteres til å søke. Seks når finalen.