Verdens Miljødag 5. juni: Tonnevis av mat reddet

Verdens Miljødag 5. juni: Tonnevis av mat reddet

Oppdatert 4. juni 2018
Så langt i år har MENY og Too Good To Go reddet 10 000 porsjoner fra å bli kastet. Også tusenvis av brød og tonnevis med frukt og grønt er blitt spart fra å ende som avfall. Grepene mot redusert matsvinn gir resultater.

I november i fjor inngikk MENY et samarbeid med Too Good To Go, som har en app der forbrukere kan redde overskuddsmat fra å ende som avfall. Målet var i første omgang å få 30 MENY-butikker med i ordningen, men allerede nå er over 50 butikker med. MENY-butikkene pakker mat de har til overs i forundringsposer og registrerer dem i en app, så kjøper kunder posene for en billig penge mot henting 15 minutter før stengetid. Kundene vet ikke innholdet i posene, det varierer fra dag til dag, men det er som regel i ferskvare-avdelingen at butikkene sitter igjen med overskuddsmat. Så langt i 2018 er 10 000 forundringsposer blitt reddet på denne måten.

- Dette er et strålende tiltak. Posene med dagens godbiter blir revet bort så snart vi har fått lagt dem ut i appen. Folk gjør et skikkelig varp samtidig som de hjelper oss med å hindre matsvinn, sier MENY-sjef Vegard Kjuus. Han får gode tilbakemeldinger fra sine kjøpmenn på denne ordningen, nettopp fordi den gleder kunder og er så enkel å gjennomføre.

Brød og frukt til halv pris
Innen 2025 har MENY som mål å redusere matsvinnet med 50 prosent. En rekke tiltak er iverksatt de siste årene, med særlig fokus på «svinn-verstinger» som frukt, grønt og bakervarer. Eksempelvis har MENY så langt i år har spart 225 000 brød fra å ende som matsvinn ved å selge dem til halv pris dagen derpå til kl. 11.00 i stativet «Gårsdagens Brød». Og nær 100 tonn frukt og grønnsaker er så langt i år reddet ved å selge dem enkeltvis i et eget tilbudsstativ kalt «Omplassert frukt og grønt». Her ender typisk de fine eplene i en pakke hvor ett stygt må fjernes. I tillegg er et nytt tiltak nå på plass hos MENY: Små bakervarer selges til redusert pris den siste halvtimen før stenging. Nedprising av varer som er i ferd med å gå ut på dato har MENY hatt siden 2012.
- Tiltakene som fungerer best, er de som gir kundene en merverdi, slik som å sette ned prisen. Så må vi parallelt jobbe med holdningsendringer først og fremst hos oss selv, men også hos kundene, sier Kjuus.

Viktig samfunnsbidrag
Ifølge Matvett kaster vi 355 000 tonn mat i Norge hvert år, hvorav forbrukerne står for 61 prosent, dagligvarebransjen for 18 prosent og matindustrien for 21 prosent.
- Å redusere matsvinn er et av våre viktigste samfunnsbidrag. Det er hverken økonomisk, etisk eller miljømessig bærekraftig å kaste spiselig mat, sier Kjuus som understreker at det i første omgang handler om mer presise logistikk- og innkjøpsrutiner. Målet er å sitte igjen med minst mulig matavfall, hvorav 100 prosent går til biogass eller dyrefôr. Eksempelvis henter Bakehuset alt overskudd av brød for levering til bønder.

SLIK KAN DU HJELPE MENY I KAMPEN MOT MATSVINN:

• Kjøp «Gårsdagens brød» om du skal spise det samme dag eller lage ostesmørbrød, krutonger e.l.
• Se om noe i stativet for «Omplassert frukt og grønt» frister. Fordelen her er at du kan kjøpe enkeltvis.
• Ta en titt i nedprisingskjøledisken for å se om det ligger varer her du kan ha bruk for. De vanligste varene er kjøttdeig, ost, melk og yoghurt.
• Velg varer med kortere holdbarhet om du vet at du skal bruke dem innen kort tid. Skal du for eksempel lage pannekaker samme dag, kan du kjøpe melka med kortest holdbarhet.

Dette kan du gjøre hjemme:

(Kilde: Matvett)
• Planlegg innkjøpende dine så du ikke har alt for mye til overs.
• Rydd i kjøleskapet så du vet hva du har.
• Server rester eller lag nye retter av mat som er til overs.
• Oppbevar maten riktig.
• Bruk sansene dine (se, lukt, smak) når mat er utgått på dato.


For mer informasjon, kontakt
Line Larsen, rådgiver og matredder i Too Good to Go, tlf. 970 93 754 -line@toogoodtogo.no