Slik steker du biff
Valg av biff
Biffkjøtt er et samlebegrep for de møreste filetene fra storfe; indrefilet, ytrefilet, entrecôte og mørbrad.
- Indrefilet er mørest, mager og et bombesikkert valg for biffmiddagen. Indrefilet er alltid mør, og den er perfekt til helsteking.
- Entrecôte blir av mange kalt ”kokkenes biff” fordi entrecôte har mer marmorert fett, noe som gir en saftigere biff med mer smak.
- Ytrefilet er jevnt tykk og er derfor lett å dele i fine biffer. Denne er ofte også mer marmorert enn indrefilet, og kjennere steker den med fettetlokket på.
- Mørbrad er et biffstykke som har fått ufortjent lite heder. Mørbraden er finfibret og mør, og er absolutt på høyde med ytrefilet.
Vi anbefaler disse:
Hvor lenge skal biffen stekes?
Nøyaktig steketid på en biff er vanskelig å anslå, men hvis du bruker et steketermometer er du garantert suksess og samme resultat hver gang. Hvis du skjærer litt tykkere biffer er det enklere å måle kjernetemperaturen.
- Rå: 52-56 grader
- Medium: 58-64 grader
- Godt stekt: 66-68 grader
Slik gjør du:
- La biffene ligge i romtemperatur i minst 30 minutter før tilberedning. Da får du et bedre resultat, og kjøttet kjøler ikke ned stekepanna så raskt som det vil gjøre hvis det kommer rett ut av kjøleskapet.
- Krydre biffene med salt og pepper like før tilberedning. Du kan også bruke en hjemmelaget rub eller krydderblanding hvis du ønsker mer smak.
- Brun først kjøttet i rapsolje på høy varme. Skru deretter ned varmen og tilsett smør. Da får du oljens egenskap til å tåle høy temperatur, og god smak fra smøret.
Du kan gjerne også tilsette et par fedd hvitløk og en raus kvast timian, oregano eller rosmarin. Bruk en skje til å «øse» smøret over biffen en gang i mellom så smakene setter seg i kjøttet. - Biffene kan nå enten stekes ferdige i stekepannen, eller i en ildfast form i ovnen på 180 grader. Vil du ha perfekt stekegrad? Bruk steketermometer!
- La biffen hvile før den serveres. Da får kjøttsaftene satt seg og du får en saftig og smakfull biff. Hviletiden avhenger av steketemperaturen og størrelsen på stykket. Når den stekes ved 180°C er hviletiden ca. 15-20 minutter.
Biffens størrelse
Skal man steke flere biffer er det en fordel at de er like tykke, slik at de får lik tilberedningstid. Indrefilet skjæres normalt opp til biffer på 3-4 cm, ytrefilet, mørbrad, flatbiff og entrecôte til ca. 2 cm.
En biff er ofte 150-200 gram per person. Dette kan justeres etter mengde tilbehør.
Hvis du skal lage biff til mange, så kan det lønne seg å helsteke den, og skjære den i skiver etter at den er stekt, eller du kan brune biffene først og steke de ferdig i stekeovnen.
Kjøttfarge
Lysere rødfarge på kjøttet kan være en indikator for at kjøttet kommer fra yngre dyr, men her er det også andre forhold som spiller inn.
Fileter fra unge dyr er ofte mørere og har ikke så grov struktur som kjøtt fra eldre dyr. Samtidig har kjøttet fra eldre dyr mer smak, og er derfor ofte verdsatt av de erfarne biffentusiastene.
Fett og marmorering
Mesteparten av det synlige fettet ligger på utsiden av fileten, men det er også noe fett inne i selve kjøttet. Dette er intramuskulært fett - også kalt marmorering.
Fileter med god marmorering er å foretrekke som biffkjøtt. Fettet gir nemlig både smak og saftighet til biffen.
Mørning
For å oppnå en bedre mørhet går kjøttet gjennom en kontrollert mørningsprosess. Mørheten påvirkes av mange faktorer. Rett etter at et dyr er slaktet, starter en naturlig mørningsprosess i dyrets muskler.
Enzymer i kjøttet bryter ned proteiner og bindevev. Mørningstiden varerier, men generelt kan man si at storfekjøtt må mørnes i minimum 14 dager.
Pakkene blir merket med dato for når biffen er ferdig mørnet og med holdbarhetsdato.
Holdbarhetsdato på biff
Holdbarheten er avhengig av pakkemetode og lagringstemperaturer. Det meste av mørningen skjer før kjøttet pakkes, men allikevel er det mange som foretrekker å velge en biff som er så nærme holdbarhetsdatoen som mulig.
Tilbehør
En god biff trenger ikke mye tilbehør. Ovnsbakte poteter, kremet sopp, en god rødvinsaus og bakte tomater kan være nok. Du kan også servere med fløtegratinerte poteter og en god, frisk salat til!