Dette trenger du til spekefatet

Dette trenger du til spekefatet

Et spekefat passer like godt til fest som til hverdags. Spekemat gjør seg godt på koldtbordet, til 17.mai eller som en lett lunsj. Her er tipsene som gjør spekefatet til en suksess på festdager, og oppskrifter og tips til hvordan du kan bruke restene.

Utvalget av spekemat er stort. Uansett om du sette sammen et spekefat til koldtbord, eller servere forrett, lunsj, snacks, middag, kvelds eller nattmat. gjør du lurt i å ta utgangspunkt i klassikerne spekeskinke, spekepølse og fenalår. 

Så mye spekemat trenger du 

Skal du sette sammen et spekefat med både spekemat og tilbehør, kan du beregne ca. 130 gram spekemat per person. Skal du hovedsakelig servere spekemat, kan du beregne litt mer. 

Spekeskinke er noe det de fleste liker, så en tommelfingerregel er at du kan fylle opp halvparten av fatet med dette. Her kan du gå for klassisk Strandaskinke, italiensk parmaskinke eller spansk serranoskinke – eller en kombinasjon av ulike sorter. 

Resten av fatet fyller du med ulike typer pølser, morr, salami og fenalår.

Slik bruker du rester av spekefatet

Har du igjen rester, pakker du disse godt inn og legger dem i kjøleskapet. Spekemat kan brukes på utallige måter sett bort fra det tradisjonelle spekematmåltidet med rømme, eggerøre eller potetsalat. Prøv ulike retter med spekemat som en pastarett, suppe, eggepanne eller på tapasbordet.

Lag en deilig pizza av focaccia med spekeskinke eller lag lompe med pålegg til lunsj dagen etter. 

Eller prøv en av disse oppskriftene med spekeskinke:

Denne oppskriften på focaccia-pizza er med spekeskinke, basilikum og mozzarella, er like god som den er rask! Denne oppskriften på focaccia-pizza er med spekeskinke, basilikum og mozzarella, er like god som den er rask!

Tilbehør til spekemat 

Spekemat er en svært allsidig råvare som kan serveres på mange måter, og med mye forskjellig tilbehør. En tommelfingerregel er å holde deg til tilbehør som er friskt, søtt og mildt.

Flatbrød, eggerøre, waldorfsalat og potetsalat er klassisk tilbehør som oppfyller disse smakene, og som passer perfekt på koldtbordet eller til 17.mai-frokosten. 

Frukter som melon, jordbær, nektarin og fersken gjør seg godt til det salte kjøttet. Prøv for eksempel å marinere frukten i litt balsamico først, så får du kjempefin balanse mellom det søte, salte og syrlige! Asparges er også nydelig surret i spekeskinke. 

I MENY Nettbutikk får du samme store utvalg av spekemat som i butikk, og du kan få alt levert på døren.

Huskeliste til spekefatet

Dette trenger du til et klassikt spekefat til 10 personer: 

 • 750 gram ulike typer spekeskinke i skiver 
 • 750 gram ulik type spekemat, som morrpølse, salami og fenalår 
 • Eggerøre: 1 egg per porsjon
 • 400 gram grønn salat (40 g per porsjon)
 • 400 gram potetsalat (40 g per porsjon)
 • 400 gram waldorfsalat (40 g per porsjon)
 • 100 gram cumberlandsaus (10 g per porsjon)
 • 200 gram rømme/aioli (20 g per porsjon)
 • 100 gram remulade (10 g per porsjon)
 • 200 gram pepperrotkrem (20 g per porsjon)
 • Flatbrød
 • Melon i skiver

Utmerket til koldtbord 

Et koldtbord som bugner over av spekemat og deilig tilbehør er alltid en sikker vinner når du inviterer til selskap.

Dersom du serverer spekematen sammen med lett tilbehør som salat, flatbrød og rømme, bør du beregne cirka 150 gram spekemat per person. Men dersom du velger mer, og litt tyngre tilbehør som potetsalat og eggerøre kan du fint beregne litt mindre spekemat.

Minst halvparten av spekematen bør bestå av skinker av ulik sort, siden det er dette det oftest går mest av. Velg for eksempel Parma og Serranoskinke, og Jacobs Utvalgte San Daniele-skinke. Resten kan bestå av ulike spekepølser og spekekjøtt som Chorizo, speket pølse med akevittkrydder fra Tind og ferdig oppskjært fenalår fra Stranda. Velg gjerne noe røkt og noe urøkt for variasjon.