Dette er MENY Anbefaler oster
Vi i MENY brenner ikke bare for norsk ost, men vil også gjerne inpirere deg til å prøve oster fra andre flotte osteland. MENYlauget har vært på leting i Storbritannia, Frankrike, Italia og Spania og plukket ut oster som er typiske for disse landene.
Strenge regler og høye kvalitetskrav
I mange tilfeller er det også strenge regler for hvordan osten fremstilles, slik at useriøse aktører faller igjennom, tradisjonelle produksjonsmåter tas vare på og den gode smaken forblir den samme.
MENY Anbefaler-ostene har klassifiseringer som AOP, AOC, DOP og PDO. Klassifiseringen er en garanti for at osten kommer fra en bestemt region.
Britiske oster
Storbritannia har stolte ostetradisjoner med blue stilton og cheddar som de mest kjente ostene. Vi har valgt litt utradisjonelt.
- Grottelagret cheddar er en kittmodnet ost, håndlaget i en grotte for en helt unik smak. Fruktig og frisk med en nydelig aroma. Egner seg svært godt til bordost med usaltet kjeks og chiligelé. Gode smelteegenskaper.
- Whyfe of Bath er en økologisk fastost. En håndverksost som minner om Gouda. Smaken endres litt etter sesong, men den er alltid søt og rik. Ypperlig både som pålegg og snacks, eller i salater. Osten kan også grilles eller brukes til gratinering, den har gode smelteegenskaper
Kjøp de britiske Anbefaler-ostene:
Franske oster
Frankrike regnes ofte som ostelandet fremfor noen og våre anbefalte franske oster representerer ostelandet godt.
- Langres AOP fant vi Nord for Dijon. Det er en kittmodnet gourmetost og er helt perfekt når du skal servere et ostefat utenom det vanlige.
- Blåmuggosten Roche Baron fra fjellene i Auvergne er utmerket i varmretter, salater og ostekremer. Det er en forholdsvis mild blåmuggost med en litt syrlig smak. Skorpen er en naturlig osteskorpe som er rullet i drueaske.
- Camembert Maxi Bocage fra Normandie har utmerket seg som dessertost, perfekt til å avrunde en deilig middag. Når osten er moden blir den tørre kjernen borte og osten får en bløt og kremet konsistens, mens smaken utvikler seg fra litt syrlig til rund, fyldig og krydret.
Prøv våre favoritter fra Frankrike:
Italienske oster
I Nord-Italia fant vi alle kokkers hemmelighet Taleggio, samt to deilige faste oster.
- Provolone Piccante er en ost produsert av termisert kumelk. Osten ble opprinnelig laget kun i Syd-Italia, mens den i dag blir produsert over hele landet. Piccante betyr at osten er modnet i minst 2–3 måneder. Provolone smelter kjempegodt, og kan fint brukes revet i ulike matretter som for eksempel lasagne, toast og pizza.
- Grottelagret Taleggio DOP er fyldig og aromatisk, men likevel mild. Du finner den på alle italienske kokkers kjøkken og de bruker den til å heve smaken i alt fra risotto, til pasta, pizza, i sauser og salater. Og på ostefatet er denne selve hjørnestenen.
- Sovrano er parmesanlignende fastost som er laget på både pasteurisert ku- og bøffelmelk. Aromaen er behagelig krydret, aldri skarp og konsistensen er finkornet. I tillegg vekker den ekstra oppsikt med den flotte hvite skorpen sin. Siden denne osten har mange likheter med parmesan vil den også ha de samme bruksområdene.
- Gorgonzola Dolce er god i matlaging, men hører også hjemme på ostebordet eller som dessert. Prøv den som ingrediens i dressing og sauser – spesielt pastasauser! Serveres sammen med en nøytral kjeks eller loff.
Dette er våre italienske favoritter:
Spanske oster
I Spania er det tapasost som gjelder og vi har funnet frem til tre smaksrike, faste oster som alle kan spises som snacks eller serveres til tapas.
- Ibérico (5 mnd) er en mild og anvendelig ost, laget av tre ulike melketyper, noe som gir den en god, karakteristisk smak. Den er utmerket til riving og til dryss over sauser, supper og pastaretter.
- Manchego (9 mnd DOP) er laget av melken til Manchega sauen. Den er lagret i minimum 9 måneder, noe som gjør den ekstra smaksrik og aromatisk. Den er utmerket til tapas, riving og til dryss over sauser, supper og pastaretter.
- Queso de Cabra en fastost laget av geitemelk og osten er siden marinert i rødvin. Dette gir osten den karakteristiske røde/lilla skorpen og en fyldig smak. God til ostefat.