Dette kan du bruke honning til
Honning har blitt brukt av mennesker i tusenvis av år, som både søtningsmiddel og medisin. I dag putter vi det i alt fra dressinger til bakverk, og det er heller ikke uvanlig å bruke honning til å lindre sår hals. Men hvordan lages egentlig denne søte fristelsen?
Få honning fra MENY levert på døra:
Slik lages honning
Før honningen havner på kjøkkenet ditt, må den innom magen til honningbiene, før den gulpes opp igjen! Slik ser veien fra nektar til honning ut:
- Bier samler inn nektar fra blomster, som fraktes tilbake til kuben i magen til biene.
- Inne i bikuben gulpes nektaren opp, og lagres i voksceller i kuben.
- Deretter slår biene med vingene for å tørke ut nektaren slik at den tykner.
- Når honningen er tykk nok, forsegles cellene med voks, og birøkterne høster inn honningen.
Er honning sunt?
Det diskuteres stadig om honning er sunnere enn sukker. Honning består av omtrent 80% sukkerarter og 20% vann. Den er altså ikke tilsatt raffinert sukker, men inneholder kun naturlige sukkerarter. Og siden honning er søtere enn sukker, kan man minke mengden søtningsstoffer i mat ved å bytte ut sukker med honning.
Honning inneholder også flere næringsstoffer enn sukker, nemlig (veldig små mengder) vitaminer, mineraler, aminosyrer og antioksidanter. I tillegg er honning prebiotisk, altså gunstig for tarmen. Rå honning, i motsetning til sukker, gir næring til viktige bakterier i tarmen. Det sies også at honning styrker immunforsvaret!
Vil du beholde litt av næringen i honning, anbefales det å ikke varme honningen til mer enn 45 grader. Hvis den blir varmet til høyere temperaturer, vil den fremdeles fungere fint som søtning, men ha færre av næringsstoffene.
Slik oppbevarer du honning
Du har kanskje hørt at honning har uendelig holdbarhetstid? Det stemmer - til en viss grad.
For at honning skal holde seg lenge, bør den oppbevares i en tett beholder med lokk, på et tørt sted, og i romtemperatur.
Derfor krystalliserer honning
Det er nok mer sannsynlig at honning krystalliserer seg, enn at den blir dårlig. Det vil si at honningen går fra å være flytende eller kremete til å bli fast og forme krystaller.
Hvis honningen inneholder mer druesukker enn fruktsukker, vil den etterhvert krystallisere. Det er en naturlig prosess, og går ikke utover smak eller holdbarhet. Krystallisert honning er heller ikke farlig. Om du likevel vil ha honningen mer flytende igjen, kan du sette den i et lunkent vannbad.
Krystalliseringen skjer raskere om honningen står kaldt, så en kjøkkenskuff- eller skap egner seg bedre til oppbevaring enn kjøleskapet.
Forskjellige typer honning
Det finnes utallige typer honning, men hva skiller dem egentlig fra hverandre? Honningens smak og karakter avhenger av hvor biene samler nektar fra.
- Lynghonning er en litt sterkere, mørkere honning. Den lages ved at biene henter nektar fra røsslyng.
- Sommerhonning er lysere og mildere enn lynghonning. Biene samler nektar fra blomstene til frukttrær, løvetann, blåbær og bringebær.
- Flytende honning er flytende på grunn av sitt naturlig høye innhold av fruktose, også kjent som fruktsukker. Den mest kjente flytende honningen er Akasiehonning.
- Akasiehonning kommer fra blomstene på Robiniatrær, også kalt falsk Akasie, som vokser over hele verden. Navnet falsk Akasie kommer av likheten på bladene og blomstene mellom Robinia- og Akasietrær.
- Rå honning, eller kaldslynget honning, er honning som ikke er varmebehandlet eller filtrert. All honning som selges i Norge er rå, fordi varmebehandling ikke er tillat. "Honning" og "rå honning" er altså det samme produktet her til lands.
Dette kan du bruke honning til
Honning er allsidig og kan brukes til så mangt! Bruk den som den er, som søtning i te eller varm melk, smoothies, på frokostblanding eller nøtter. Den kan også brukes i bakst, og smaker nydelig til ost. Ingefær og chili gjør seg også godt sammen med honning. Har du prøvd å bruke honning på disse måtene før?
Topp frokosten med honning
Yoghurt og granola toppet med honning er en klassiker på frokostbordet. For å gjøre frokosten enda mer smaksrik, kan du gjerne drysse over hakkede nøtter eller friske bær!
Honningglaserte rotgrønnsaker
Gjør middagstilbehøret mer spennede ved å glasere grønnsaker med honning. Glaserte grønnsaker får en herlig sødme! Enkelt og raskt tilbehør, perfekt til både fisk og kjøtt.
Hvit pizza med blåmuggost og honning
Lag en utradisjonell pizza med smaksrik topping! Pære, fiken, honning og blåmuggost er en uslåelig kombinasjon. Server gjerne pizzaen som en litt annerledes dessert.
Ovnsbakt ost med nøtter og honning
Kombinasjonen, ost, honning og nøtter er en klassiker som aldri slår feil. Honning gir balanse til den lune camemberten, og nøttene gir crunch. Et godt alternativ til ostefat!
Hva med å lage en god salatdressing med honning? Prøv disse oppskriftene på vinaigrette: