Dette er steam buns og slik bruker du dem
Steamed buns, som også kalles yum buns eller bao buns, er fløyelsmyk dampet hvetebakst. Den kan fylles med grønnsaker og kjøtt, eller spises som den er som tilbehør til asiatiske retter.
Hva er steamed buns?
Tradisjonelt sett er steam buns er et fast følge til kraftige retter som ribbe, annet svinekjøtt eller stekt and, og dermed passer de godt til et stort utvalg fyll.
Det gjør at steam buns passer utmerket som forrett, hovedrett, snack eller tilbehør.
Har du alt du trenger?
Den dampede hvetebollen er svært populære i Asia, da spesielt i Kina hvor de har sitt opphav.
Originalt skal den være ca 6-8 cm i diameter, og brettes over seg selv før damping. Når de er ferdig dampet, kan de dermed enkelt fylles etter ønske.
Slik damper du steam buns
Steam buns dampes tradisjonelt sett i en bambusdamper, men du kan også bruke dampkjele, fiskekjele eller stekeovn og få et like bra resultat!
Slik damper du steam buns i bambusdamper
- Sett bambusdamperen inni en stor gryte du har lokk til.
- Hell vann i gryta og kok opp vannet. Husk at vannet ikke skal røre bollene - de skal dampes, ikke kokes.
- Slå ned varmen og la vannet småkoke.
- Legg bollene i steameren, gjerne på et lag bakepapir. Ikke la bollene røre hverandre.
- Dekk til med lokk og damp bollene i ca 3 minutter til bollene har blåst seg opp og er ferdige.
Slik damper du steam buns i kjele
- Kok opp 0,5 liter vann i en kjele, og sett en damprist over vannet. Du kan også bruke andre kreative løsninger, som potetrist, pinnekjøttpinner eller liknende.
- Plasser en flat tallerken på toppen av risten/pinnene og legg 5-6 buns med bakepapir oppå tallerkenen.
- Sett på lokk og la dem dampe i 10-12 minutter.
Slik damper du steam buns i stekeovn
- Sett temperaturen på 90-100°C
- Fyll en langpanne med vann og sett den nederst i ovnen
- Legg bollene på et stekebrett med bakepapir
- Settes i ovnenn når vannet har begynt å dampe
- Dampes i ca 30 minutter.
Slik lager du steam buns
Å lage steam buns er ganske enkelt - men som all gjærbakst krever det en porsjon tålmodighet når deigen skal heves.
Du trenger:
- 2,5 dl lunkent vann
- 2 ts tørrgjær
- 2 ss sukker
- 450 g hvetemel (gjerne tipo 00)
- 2 ts bakepulver
- 0,5 ts salt
- 3 ss rapsolje
Slik gjør du:
- Rør sammen vann, gjær og sukker i en bolle. Dekk til bollen og la stå på benken i 10 minutter.
- Bland inn sukker, mel, bakepulver, salt og 1 ss rapsolje. Bland til jevn deig. La heve i ca. 1,5 time.
- Rull deigen til små boller som legges utover et bakebrett. La heve i 45 minutter til.
- Ha litt olje på benken og kjevle ut hver bolle til en rund avlang «pannekake».
- Pensle overflaten med litt olje og brett den ene siden over den andre.
- Legg bunsene på et brett, dekk til med plastfolie og la dem heve i ytterligere 15 min.
Fyll steam buns med noe godt
Steam buns er perfekt som fingermat, og kan enten settes sammen ved bordet, eller lages ferdig til hver og en.
Ny vri på tacoen
Formen minner litt om små tacolefser, og selvfølgelig kan disse også brukes til en mer tacoinspirert variant!
Bruk pulled pork, smak til med tacokrydder og husk en god guacamole og nachochips. Perfekt som ekstra helgekos!
Langtidsstekt kjøtt
En sikker vinner i steam buns, og dette er hva de tradisjonelt fylles med. En langtidsstekt ribbe, svinenakke eller buklist er perfekt fyll i en luftig steam bun. Husk de gode, asiatiske smakene!