Starte med fast føde og mat til babyen
Når kan barnet starte med fast føde?
I følge Helsenorge, er det trygt å starte med fast føde fra 4 måneder, men ikke før. Først da er barnets fordøyelsessystem og nyrer utviklet nok til å tåle fast føde.
I følge Helsedirektoratet trenger spedbarnet mer mat enn kun morsmelk/morsmelkerstatning for å dekke behovet for energi og næringsstoffer, når det har fylt 6 måneder.
Mat introduseres gradvis som tillegg til morsmelken/morsmelkerstatningen, og mengden bør økes i takt med barnets behov og signaler.
Hvilken mat skal man begynne med?
Matvarer som har en flytende eller myk konsistens er ofte best i starten ettersom små barn kan ha problemer med for fast mat og klumper som lettere kan settes i halsen.
Mange velger grøt som barnets første faste føde, men du kan også velge frukt, avokado, potet eller moset middagsmat.
Mat som kan gis fra 6 mnd:
Les mer om anbefalinger i forbindelse med overgang til fast føde fra HelseNorge og Helsedirektoratet.