Slik tilberedes skrei
Skreien vokser opp i kaldt vann og transporteres på is når den fraktes til MENY-butikkene rundt om i landet. Dette betyr at skreien trives kaldt for at kvaliteten skal holde seg på topp.
Et godt tips er derfor å legge skreien i kjøleskapet med en gang du kommer hjem fra butikken, og oppbevar der den der til den skal tilberedes.
Slik trekker du skrei
Skal du trekke skreien trenger du godt saltet vann. Du kan beregne om lag en 1/2 dl salt per liter vann. Smak gjerne på vannet for å se om det er salt nok. Vannet skal smake ordentlig saltvann, dette gjør at skreien blir både smaksrik og fast.
Straks den er ferdig skal skreien opp av kokevannet slik at den ikke skal bli for salt. Det er derfor lurt å gjøre ferdig tilbehøret før du trekker skreien.
Slik gjør du:
- Legg fisken i lettsaltet vann som ligger like under kokepunktet. Du kan trekke skreifilet eller skiver av hel skrei.
- Skreien skal trekke i ca. 5-10 minutter.
- La skreien trekke til den flaker seg når du tar på den. Løft opp skreien av vannet med for eksempel en hulløse.
- Lag gjerne klart tilbehøret på forhånd og server umiddelbart.
Slik ovnsbaker du skrei
Skreifilet er perfekt å ovnsbake, og er perfekt festmat til mange.
Slik gjør du:
- Gni inn skreifileten med romtemperert smør og krydder. Her kan du krydre med salt, pepper og eventuelt friske urter. Dill, timian, kjørvel eller persille passer godt til skrei
- Legg fileten i en ovnsfast form. Er det skinn på stykket legges skinnet ned.
- Stek den på 180 grader i ca. 20 minutter. Du kan bake fileten hel, eller du kan dele den i porsjonsstykker før steking. Hvis du deler opp skreifileten, så vil steketiden bli noe kortere.
Slik steker du skreifilet
Pannestekt skrei er den enklest tilberedningsmetoden for stykker som har skinnet på. Skinnet blir sprøtt og supergodt!
Slik gjør du:
- Start med å skrape av skjellene fra skinnet med en kniv. Start ved halen og skrap forsiktig oppover så alle skjellene faller av.
- Del fiskefileten i porsjonsstørrelser og lag et par snitt i skinnet. Det gode fettet ligger rett under skinnet, og da blir det jevnt sprøstekt.
- Salt fisken godt og la det ligge og trekke inn et par minutter før det stekes.
- Varm opp litt smaksnøytral olje som tåler høy temperatur i en stor stekepanne. Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en god og varm stekepanne. Krydre med litt nykvernet pepper og eventuelt litt mer salt.
- Stek i 5-6 minutter på skinnsiden, før du har smør i panna og snur fiskestykkene forsiktig. Stek videre i 2-3 minutter. Øs fettet over fiskestykkene underveis. La fisken hvile et par minutter i pannen.
Slik serverer du rå skrei
Skrei passer like fint i den trendy retten Pokè, som i sashimi eller Ceviche. Bruk da skreiloin (ryggfileten). Pakk den i plastfolie og frys den et døgn.
Fisk som skal brukes til ceviche, sushi og sashimi må dypfryses i et døgn før den brukes.
Slik gjør du:
- Tin den fryste skreien i kjøleskapet og kutt deretter i tynne skiver eller små terninger.
- Mariner terningene i eksempelvis lime og smak til med salt, pepper, koriander, soyasaus og sesamfrø.
- Rett før servering blandes saften sammen med fisken og grønnsakene. La det ligge i 10 minutter.
- Serveres som en forrett med grønn salat eller som hovedrett med ris og grønnsaker.
Skreirogn brukes både i skreimølje, som en egen rett eller stekt i smør på brødskiven. Den kan med andre ord fint serveres både varm og kald.
Skal du koke den er det viktig å huske på å pakke den inn i bakepapir eller plastfolie før den går i gryta. Gjør du ikke det, vil rognen løse seg opp i gryta.
Slik tilbereder du skreitunge
Skreitunge kan både stekes og kokes. Vender du tungene i mel, sammenpisket egg og til slutt brødsmuler og steker de gylne har du med ett en rask og deilig rett på under 20 minutter.
Stekte, sprø skreitunger passer perfekt som forrett, men kan også brukes som tilbehør til skreifileten.