Slik tilbereder du torskelever og torskerogn
Du har kanskje lagt merke til at skrei har flere følgesvenner både på tallerkenen og i fiskedisken. Her ligger det nemlig både rogn og lever.
Det kan være skummelt å tilberede ukjente råvarer for første gang, her får du en innføring til alt du trenger å vite når du skal tilberede skreilever og skreirogn.
Hva er torskerogn?
Skreien kommer inn til kysten for å gyte, og derfor kommer de også med proppfulle, store rognposer. Kort fortalt er rogn fiskeegg, og inni disse rosa rognposene er det millioner av små egg.
Visste du at rogn også er hverdagsmat? Den folkelige tuben med kaviar består nemlig av rogn - gjerne røkt og saltet.
Slik koker du torskerogn
Torskerogn skal riktignok ikke koke, men trekkes. Det vil si at man koker opp vannet, har i torskerognen og lar vannet holde en jevn temperatur rett under kokepunktet.
Slik gjør du:
- Vask rognen med kaldt vann
- Kok opp en kjele med vann, salt, pepper, laurbærblad og sitron.
- Pakk torskerognen inn i bakepapir og la trekke i vannet i 30-40 minutter. La torskerognen avkjøles i kokevannet hvis den ikke skal serveres umiddelbart.
Slik steker du torskerogn
Har du rester fra gårsdagens skreimiddag, eller synes kokt rogn blir litt kjedelig? Prøv å steke rognen!
- Kok rognen først og la den kjøles helt ned i kokevannet.
- Skjær den opp i passende stykker og stek med smør i en stekepanne.
Du kan også steke den i pannen med hvitløksfedd og urter for mer smak, eller servere den med spennende tilbehør som appelsinkokt fennikel.
Bruk stekt eller kokt torskerogn i salat, på brødskiven eller som hovedrett med godt tilbehør som potetmos og råkostsalat.
Oppbevaring av torskerogn
Torskerogn trives best kaldt, så den kan du legge nederst og innerst i kjøleskapet. Her er det kaldest. I kjøleskap holder torskerogn i opptil 1-2 dager, men bør tilberedes så fort som mulig for best resultat.
Torskerogn kan fryses - både som rå og ferdig kokt.
Torskelever - mer enn bare tran
Torskelever er kanskje mest kjent for å være hovedingrediensen i tran, noe de fleste kanskje ikke forbinder med en ekte delikatesse. Men du bør gi torskeleveren en sjanse - den gir mye god smak og skal ikke undervurderes!
Tilbereding av torskelever
Torskelever er mest brukt som tilbehør til skrei sammen med poteter og torskerogn. Men den kan også spille hovedretten i en salat eller lage kams - boller av torskelever, kulturmelk og mel.
Slik koker du skreilever:
- Rens leveren for hinner og blodårer. Bruk gjerne fingrene, leveren er ganske skjør.
- Del opp leveren i små terninger og legg dem i en kjele.
- Tilsett 2 dl kaldt vann, laurbærblad, pepper, 1 ts salt og 2 ts eddik. La leveren stå og trekke 5 minutter.
Slik steker du torskelever
Selv om det er vanligst å trekke leveren, kan den også stekes! Ønsker du fiskens svar på lettstekt gåselever, kan du prøve følgende:
- Rens leveren for blodårer og hinner.
- Del den opp i små biter
- Stekes raskt i svært varm panne på begge sider.
Serveres gjerne med en frisk salat, ristede sesamfrø og balsamicoeddik.
Oppbevaring av torskelever
Torskelever holder ca 1-2 dager i kjøleskap, og bør ligge nederst og innerst i kjøleskapet - der det er aller kaldest.
Lever har kort holdbarhet i rå tilstand, og bør aller helst tilberedes eller fryses samme dag som den kjøpes inn for best resultat.
Er torskelever sunt?
Tran - som lages av torskelever - er anbefalt av helsedirektoratet, og derfor er det naturlig å tenke at torskelever er sunt. Men hvor sunt er det egentlig?
- Torskelever er den aller beste naturlige kilden til vitamin D. Rå lever inneholder hele 89 mikrogram per 100 gram! Anbefalt daglig dose for voksne er 10-20 mikrogram.
- Inneholder store mengder av de sunne omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Torskelever inneholder hele 13,8 gram omega-3 per 100g! Til sammenlikning inneholder torskerogn 1,22 gram omega-3 per 100g.
Du kan dermed spise torskelever med god samvittighet. Med et høyt innhold av vitamin D er den perfekt å nyte i den mørke vintertiden.