Alt du trenger å vite om jordbær
De knallrøde jordbærene kjenner de fleste godt til - enten som snacks rett fra kurven, i desserter, smoothier, som kakepynt eller i hjemmelaget jordbærsyltetøy.
Når er jordbær i sesong?
Norske jordbær er i sesong fra juni til september.
Du finner jordbær hos MENY året rundt, men utenom den norske sesongen kommer disse jordbærene stort sett fra Spania, Nederland og Belgia.
Ferske jordbær levert rett hjem
Slik oppbevarer du jordbær lenge
Jordbær har svært kort holdbarhet og holder bare 1-2 dager i kjøleskapet. Skal du bruke jorbærene først om noen dager? Fortvil ikke - det er enkelt å få jordbær til å holde lenger!
- Finn fram en lufttett glasskrukke (f.eks syltetøyglass eller norgesglass)
- Fjern skadede jordbær eller jordbær som allerede har blitt myke.
- Legg resten i glasskrukken som de er - de skal ikke vaskes eller renses først.
- Jordbærene holder i opptil 1-2 uker.
Er jordbær en nøtt, frukt eller bær?
Jorbær er vel et bær - ikke sant? Nei, faktisk ikke. Blomsten tilhører rosefamilien, og selve jordbæret er en frukt. Og for å gjøre forvirringen komplett, er ikke frøene på jordbæret frø heller.
Hva er prikkene på jordbær?
På overflaten er jordbæret rødt og skinnende med mange, små prikker.
Prikkene kalles gjerne for frø, men de er faktisk små nøtter. Jordbær blir også feilaktig kalt en nøtt, men det er altså frøene på jordbæret som er nøttene.
Ulike typer jordbær
Jordbær er jordbær, tenker kanskje de fleste. Men det er stor forskjell i holdbarhet, fasthet, farge, størrelse og ikke minst smak! Dette er de vanligste typene:
- Korona - Søte, myke og store bær som er perfekte rett fra kurven. Den vanligste jordbærtypen.
- Sonata - Store bær med nydelig rødfarge og søt smak. God holdbarhet.
- Florence - Faste bær med lys farge og god smak. Modner sent i sesongen.
- Polka - Middels store, faste og litt syrlige bær. Best når de er helt modne.
- Frida - Svært store, faste bær med flott rødfarge. Noe syrlige.
- Senga Sengana - Middels faste og litt syrlige bær, perfekt til syltetøy.
- Rumba - Store, faste og skinnende røde bær. Bør være helt moden for best smak, ellers er smaker den nøytralt.
- Saga - Store, røde bær med svært god smak. God holdbarhet
- Malwina - Modner sent og forlenger gjerne sesongen. Mørkerøde med god smak.
- Zefyr - Har vært dyrket siden 1960-tallet. Den modner tidlig og gir store, flotte bær.
- Honeoye - Gir store, mørkerøde bær. Ganske syrlig, godt til syltetøy.
- Nobel - Jevne, kjegleformede bær med god rødfarge og glans. Gode, søte spisebær.
Forskjellen på norske og importerte jordbær
Jordbær er godt hele året, men når de norske jordbærene kommer i butikken, er det lite som slår den unike, søte smaken. Hvorfor er det sånn?
Hemmeligheten bak norske jordbær er lange, lyse dager og svale netter. Det gjør at norske jordbær modnes langsomt og får tid til å utvikle smaken vi elsker.
Duft og smak av jordbær forsterker hverandre. Jordsmonn og dyktige jordbærprodusenter gjør de norskejordbærene til noe helt unikt!
Slik bruker du jordbær
Jordbær kan faktisk brukes til nesten hva som helst! Spis dem som de er, eller i en skål med sukker og fløte.
De passer også godt i salat, på brødskiven, som kakefyll og kakepynt, som topping på desserter og frokostblanding eller i en deilig fruktsalat. Prøv noe nytt, hva med jordbær og grillet laks?
Sommerlig jordbærterte
Med sprø bunn, fyldig vaniljekrem og friske deilige jordbær, blir denne terten fort en favoritt å kakebordet! Ikke bare ser den lekker ut men smaker også helt himmelsk.
Hjemmelaget strawberry daiquiri
Lag en forfriskende strawberry daiquiri uten alkohol. En kald, søt og frisk drink. Bruk friske jordbær du har til overs, eller frosne, norske jordbær.
Perfekt å servere når du skal ha gjester på sommeren!
Vaniljeiskrem med jordbær
Det er lite som smaker mer av sommer enn norske jordbær med fløyelsmyk og luftig vaniljeiskrem. En deilig snack i sommervarmen eller god dessert etter grillmaten.