Kirsebær og moreller - hva er forskjellen?
Både moreller og kirsebær er hjerteformede og blodrøde, noen er nesten svarte. Et vidt spekter av farger, noen søte og saftige, andre med en herlig syrlighet.
De ser ut som tvillinger, og er i så nær slekt at det ikke er langt unna - men forskjellige er de likevel.
Få sesongens moreller levert hjem
Surkirsebær og søtkirsebær
Kirsebær er en betegnelse for disse to hovegruppene, søtkirsebær og surkirsebær. Søtkirsebær er det som vanligvis blir kalt moreller her til lands, mens surkirsebær er det vi kaller kirsebær.
Kirsebær og moreller i sesong på sommeren
Morellene kommer først, og siden vi elsker å spise de søte og saftige godsakene, er det også kun moreller som importeres tidlig på sommeren.
- Tyrkiske moreller i sesong: Mai-juli
- Norske moreller i sesong: Juli - august
- Norske kirsebær i sesong: Juli - august
Slik bruker du kirsebær
Kirsebær har en svært sur og syrlig smak og passer best til å bli konservert, og er velegnet til å lage saft eller likør.
Kirsebærsyltetøy
Kirsebær egner seg godt til sylting, og resultatet er et nydelig syltetøy med perfekt balanse av søtt og surt. Bruk det på brødskiva, som fyll i kaker og desserter eller på frokostblandingen.
De syrlige kirsebærene passer også godt til pai og kompotter men kan også spises som den er. Den bør riktignok spises sammen med noe som balanserer syrligheten, f.eks yoghurt eller med annen frukt i fruktsalat.
Kirsebærpai
Oppskrift på klassisk amerikansk cherry pie med flettet tertelokk. Her kan du både bruke kirsebær eller moreller, og denne paien er perfekt å servere lun med pisket krem eller iskrem.
Tanghulu med kirsebær
Tanghulu er en kinesisk dessert med kandiserte bær som er utrolig enkel å lage! Snacken kan lages med mye forskjellig frukt og bær, og kirsebær passer utmerket på grunn av sin faste konsistens. Ved å først dyppe kirsebær i sukkerlake og ha det rett over i isvann, blir sukkeret sprøtt og godt.
Slik bruker du moreller
Morellene har en søt, mild smak som vi elsker å spise som de er. God snacks i bilen, som mellommåltid eller når du har lyst på søt, saftig frukt i sommervarmen.
I tillegg til å nytes som snacks, er de gode å servere i en fruktsalat, til iskrem, i pai og terter eller som syltetøy. Siden morellen er såpass søt, kan den også serveres til ost.
Clafoutis - fransk kirsebærkake
Clafoutis er en fransk dessert, en slags kake, der en slags pannekakerøre helles over bær. Vi har laget den med bringebær, men du kan bruke moreller eller de bærene du liker best. Med mandelmel og revet marsipan får denne kaken ekstra god smak.
Allsidige sommerbær
Du kan med andre ord bruke både moreller og kirsebær til det meste du ville brukt annen frukt og bær til. Det viktigste å huske på er at syrligheten til kirsebær.
Begge er gode hermetisert og konservert - hvorfor ikke ta vare på sesongens moreller og kirsebær, og servere dem i vinter?