Kjøp syltebær hos MENY
Bær har svært kort holdbarhet, og bør helst spises samme dag man kjøper dem. Hver dag leveres det friske bær til MENY-butikkene, men det betyr også at noen bær ikke blir solgt mens de enda kan nytes friske, spenstige og nyplukkede.
Vi i MENY sorterer ut og priser ned bær som trenger å bli videreforedlet – på den måten kan du lage ditt eget syltetøy og vi reduserer matsvinn.
Du kan finne Syltebær i butikkene hele året, men 98% av salget er i norsk bærsesong.
Bær til ekstra god pris
Syltebærene smaker like godt, men er kanskje ikke lenger like spenstige og fargerike som sine nyplukkede søsken. Derfor selges de som syltebær til en ekstra god pris.
Når du skal sylte bær eller lage saft, egner det seg å bruke godt modne bær.
De er søte, saftige og svært smakfulle, selv om de har mistet noe av den ungdommelige spensten.
Sylting og safting er tradisjonelle metoder for å utnytte frukt og bær i sesong, slik at man hadde tilgang på syltetøy og saft gjennom hele året.
Husk dette til syltingen:
Dette kan du bruke syltebær til
Kort og godt egner syltebær seg til matlaging hvor bærene kokes, moses eller hakkes som smoothier, bakst eller kompotter. Da spiller det nemlig ingen rolle om bærene har fått et lite blåmerke eller to.
- Rørt syltetøy er kjempeenkelt å lage, og smaker friskt og godt. Mos bærene og rør inn litt sukker hvis du vil. Holdbart i kjøleskap i tre-fire dager. Skal du fryse det ned tilsetter du frysepulver også.
- Kokt syltetøy passer for alle typer bær og er lett å få til. Ved koking får syltetøyet lengre holdbarhet. Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor koker man små porsjoner av gangen.
- Gele - For å få en stiv gelé må vi bruke bær som er rike på stivelse (pektin). Sammen med riktig mengde syre og sukker, sveller pektinet og gjør saft om til gelé. Det er en del pektin i rips, solbær og stikkelsbær, så sant de ikke er overmodne.
- Saft - For å lage saft bør man bruke godt modne bær – disse er som regel mest saftige og smakfulle. Du kan godt eksperimentere litt med å blande flere typer bær og frukt. Rips, solbær, blåbær, bringebær, rabarbra og epler egner seg godt til saft.
- Frys hele bær - har du ikke tid til å sylte og safte akkurat nå, går det fint an å fryse ned bærene og gjøre det ved en senere anledning.