Slik bruker du tranebær
Disse røde bærene er kanskje mest kjent som tilbehør til kalkun, og med en smak som minner om tyttebær er kanskje ikke det så rart.
Naturelle bær er syrlige, harde og egner seg ikke som snacks - de bør kokes eller tørkes før bruk. Til gjengjeld gir bærene masse smak til alt fra kjøttretter til bakst og kaker.
- Smak: Aromatisk, frisk og syrlig. Bør kokes før bruk.
- Oppbevaring: I kjøleskap.
Tranebær har meget lang holdbarhet, og er en av de mest hardføre bærsortene som finnes. De tåler lagring svært godt.
Forskjellen på tørkede og friske tranebær
I Norge er det ingen produksjon av tranebær, men det er alltid enten tørkede eller friske tranebær tilgjengelig.
- Tørkede tranebær finner du i butikken året rundt, og er perfekte i kaker, i frokostblandinger, kjeks og annet bakverk.
- Friske tranebær er vanligst å finne i butikkene på høsten og fram til jul. De egner seg best til sauser, syltetøy, marmelader og som syrlig tilbehør til middagen.
Slik bruker du tranebær
Enten du har friske eller tørkede tranebær for hånden, kan du bruke dem til mye godt! Her er våre beste oppskrifter med tranebær - enten som tilbehør eller hvor disse syrlige bærene spiller hovedrollen.
Klassisk tranebærsaus
Dette er en klassiker som gjerne kommer på bordet flere ganger sammen med høst- og julemat. Best kjent som cranberry sauce er den et fast tilbehør til thanksgivingkalkun - men passer minst like godt til andre kjøttretter som kjøttkaker eller svinestek.
Hjemmelaget granolabar
Trenger du et lite mellommåltid eller litt snacks på turen? Lag hjemmelaget granolabar med tørket frukt og nøtter - og her passer tørkede tranebær perfekt!
Ovnsbakte kyllinglår med tranebær og edamamebønner
Friske tranebær er kjemegodt som tilbehør når de varmebehandles. Prøv dem sammen med stekte valnøtter og edamamebønner til kylling eller svin.
Mocktails med tranebær
Siden tranebær er så syrlige, er de en yndet ingrediens i drinker - enten som juice eller som tilbehør.
Tranebær- og appelsinmarmelade
Trenger du en ny, spennende marmelade til ostefatet? Prøv en deilig marmelade med tranebær og appelsin. Den passer også på et smørbrød sammen med en god skinke, eller til skinkestek.