Slik spiser du dragefrukt
Pitahaya har et tykt skall og et saftig, søtt og friskt fruktkjøtt. Frukten finnes i flere varianter med rødt og gult skall og hvitt, rødt eller rosa fruktkjøtt.
I dag har pitahaya flere navn og kalles både for jordbærpære, dragefrukt og pitaya.
- Smak: Søt, saftig og lett syrlig.
- Oppbevaring: I kjøleskap (6-10 grader)
Pitahaya kan bli påvirket av matvarer i kjøleskapet. For å unngå dette burde du oppbevare den i en tett plastpose.
Lag noe godt med fersk eller frossen dragefrukt
Hva smaker dragefrukt?
Den eksotiske pitahayaen har en søt, delikat og tropisk smak som kan minne om en blanding av kiwi, pære og jordbær. Det hvite fruktkjøttet er lett kremet, og har små sorte frø, mye likt som de vi finner i kiwi.
Hvorfor heter den dragefrukt?
Pitahaya blir kalt for dragefrukt på grunn av sitt unike utseende. De spisse bladene på skallet ser ut som flammer og skjell man gjerne forbinder drager fra kinesisk mytologi.
Slik skreller og skjærer du dragefrukt
Det finnes ulike måter å kutte pitahayaen på – det kommer gjerne litt an på hva du skal bruke den til.
- Smoothie: Del den i to og skrap ut fruktkjøttet
- I biter: Del den på langs, fjern skallet, og del den i biter
Velg en moden dragefrukt
Pitahaya er en ganske ukjent frukt for mange, og det kan derfor være litt vanskelig å vite når den er moden.
- Umoden pitahaya er hard og fast. Da kan du la den ligge på kjøkkenbenken et par dager for å modne.
- Moden pitahaya skal ha en sterk, jevn farge og et glatt skall.
Hvis stilkfestet er tørt, eller frukten har mørke flekker, er den mest sannsynlig overmoden. Da kan du for eksempel bruke den i smoothie.
Dette kan du bruke dragefrukt til
Pitahaya er en veldig enkel frukt å lage mat med siden den er så mild og saftig. Den er spesielt godt egnet i drinker, smoothie og juice, der den gir god konsistens og søt smak.
Prøv den også til krydrede retter, som base for salsa eller som et friskt innslag i en salat eller pokebowl.
Den passer også utmerket i desserter som kaker, terter og gele, men kan også fryses og bli til en lekker sorbet.
Tropisk smoothie med pitahaya
Prøv en frisk smoothie med dragefrukt, blåbær og bringebær. Denne tropiske smoothien gir en søt og god start på dagen eller en smakfull og lett lunsj. Topp den gjerne med granola eller kokosflak.
Fruktsalat med pitahaya
En klassisk måte å servere frukt på, er i en lekker fruktsalat. Skal du servere gjester? Bruk det fargerike skallet fra dragefrukten som serveringsskål.
Salat i flaggets farger
Skal du feire noe? Det hvite fruktkjøttet til pitahayaen passer perfekt når du skal lage noe i de norske fargene. Bruk gjerne blåbær, jordbær og bringebær til og server som en fristende dessert eller salat i rødt, hvitt og blått.
Søt fruktdrink med dragefrukt og vannmelon
Prøv dragefrukt i en avkjølende, alkoholfri fruktdrink. Passer perfekt som velkomstdrink eller som kos på ekstra varme sommerkvelder.
Kyllingsalat med dragefrukt og granateple
Salat med saftig kylling og frisk dressing med sitron og honning. En vakker, frisk og smakfull salat du kan servere gjester
Hvor kommer pitahaya fra?
Dragefrukt kommer opprinnelig fra Mexico og Sentral-Amerika, men i dag dyrkes den over hele verden.
Hos MENY får du kjøpt pitahaya hele året og de kommer fra Thailand, Vietnam, Israel, Guatemala, Honduras og Colombia.