Hva er forskjellen på de ulike epletypene?
På samme måte som druetyper, jordsmonn og geografi påvirker smak og kvalitet på vin, er også epledyrking en egen kunst. Et eple er ikke bare et eple. Dette er de vanligste sortene du finner i butikkene.
Prøv de ulike typene:
Alpe Golden (Golden Delicious)
- I sesong: Hele året
- Smak: God aroma og perfekt balanse mellom det friske og søte.
Den solvarme smaken og aromaen i det møre fruktkjøttet kan gi assosiasjoner til modne, gule pærer, men fremdeles har Alpe Golden den saftige og sprø konsistensen til et nyplukket eple.
Royal Gala
- I sesong: Hele året
- Smak: Svært søtt, saftig og delikat eple med mild aroma og smak.
Royal Gala er i slekt med gule Alpe Golden, og har noe av den samme aromaen.
I matlagning passer Royal Galas møre fruktkjøtt perfekt til blant annet eplemos og chutney, men også i klassiske salater som Waldorfsalat er den en vinner.
Red Delicious
- I sesong: Desember - mai
- Smak: Søtt og saftig
Dyp, rød farge og flott fasong. Skal du prøve deg på en klassisk apfelstrudel, er Red Delicious et godt valg av eple. Det søte fruktkjøttet er nydelig opp mot rosiner, nøtter og kanel. Og perfekt til julens desserter!
Pink Lady
- I sesong: Hele året
- Smak: Friskt og sprøtt med en fantastisk aroma.
Det stilles strenge krav til den rosa frøkenen, og det er bare få epler som får smykke seg med navnet Pink Lady. Eple smaker best naturell som det er.
Granny Smith
- I sesong: Hele året
- Smak: Saftig, sprøtt og svært friskt.
Den ultimate smaken av grønt eple!
Gir masse frisk saft til juice og smoothie, og er perfekt som spiseeple fordi det holder så lenge på den hvite fargen etter oppkutting. Gir også en frisk eplearoma til bakte eller kokte retter.
Fuji
- I sesong: Januar - mars
- Smak: Søtt med en sprø, saftig konsistens.
I hjemlandet Japan er fuji en ener, og kombinasjonen søt smak og sprøtt fruktkjøtt har gjort eplet til en smaksvinner i resten av verden også. Fuji-eplet har en vakker, matt rosafarge på skallet og hvitt, sprøtt fruktkjøtt.
Ambrosia
- I sesong: November - april
- Smak: Særdeles sprøtt, søtt og saftig eple med en fantastisk aroma
Det knasende sprø fruktkjøttet holder seg hvitt og vakkert lenge etter oppskjæring og er derfor perfekt i fruktsalater, på frukt-eller ostefat og i matpakka.
Eple dyrkes i Piemonte og alpeområdet Val de Vanosta i Italia. I sommermånedene henter vi også Ambrosia fra Chile.
Cevita Samboa
- I sesong: Desember - mars
- Smak: Ekstra søtt, saftig og sprøtt
Cevita Sambóa er en eplesort fra Piemonte i Italia som smaker aller best naturell som den er. Eplene høstes modne på treet, noe som bidrar til den fantastiske smaken.
De er merket Cevita som er din garanti for ekstra god smak og kvalitet.
Cosmic Crisp
- I sesong: Mars - mai
- Smak: Saftig og sprøtt, balansert søt-syrlig, med fin tekstur.
Cosmic Crisp smaker aller best naturell som den er. Eplet dyreks i Washington, USA.