Kiwi på 4 måter
De fleste kjenner til den grønne kiwien med sorte frø og hvit kjerne. Den har et brunt, nærmest hårete skall og har fått navnet sitt etter New Zealands nasjonalfugl med samme navn.
Oftest spiser vi den som den er som snacks eller mellommåltid, men kiwi passer til utrolig mye godt!
- I sesong: Hele året (importeres fra New Zealand, Italia, Chile og Frankrike)
- Oppbevaring: Mørkt og kjølig (0-4 ºC)
Slik tilbereder du kiwi
Kiwi spises oftest som den er, og det enkleste er å dele den i to og spise hver halvdel med skje - som et kokt egg.
Den nytes som den er, og passer godt i fruktsalater, desserter, som mellommåltid eller til stekte kjøttretter.
Skallet på kiwi er spiselig
Visste du at skallet på kiwien er spiselig? Det frister kanskje ikke de fleste å spise det lodne skallet på den grønne kiwien, men den gule kiwien har et glattere, tynnere skall som gjør at det kanskje frister hakket mer å prøve.
Slik plukker du ut en moden kiwi
Ja, hvordan kan man se om en kiwi er moden siden den er gjemt i det lodne, brune skallet?
En moden kiwi har et helt skall fritt for skrukker og flekker. Den skal gi lett etter for press, men skal ikke ha merker i skallet etter du har kjent på den.
Er kiwien veldig hard, er den ikke helt moden enda, og kan ofte ha en hard konsistens og smake mer syrlig enn søtt.
Lag en deilig fruktsalat
Kiwi er søt og frisk, noe som gjør at den passer perfekt i de fleste fruktsalater. Den passer spesielt godt til søt mango, druer, melon og ananas.
Perfekt som snacks eller en lett dessert. Du kan også servere med litt vaniljekesam eller krem.
Salat med kiwi og avokado
Kiwi gjør seg også godt i salater. Den friske og noe syrlige smaken kan gjøre en kjedelig litt mer spennende. Avokado passer godt til syrlige frukt og grønnsaker - og kiwien er intet unntak.
Kiwi som tilbehør til kjøtt og fisk
Kiwi har en mild smak som passer godt der du trenger friske, søte og litt syrlige smaker. Du kan for eksempel lage en fruktsalsa som passer utmerket som topping til stekt laks!
Salsa med kiwi
- 1 mango
- 1 avokado
- 1 kiwi
- 1 rødløk
- 1 chili
- 2 ss limejuice
- 1 ss olivenolje (kan sløyfes)
- 4 ss frisk koriander
Slik gjør du:
- Fjern skallet på avokado, mango og kiwi og skjær kjøttet i små terninger.
- Finhakk rødløk og chili. Hvis du vil ha en sterk salsa tar du med frøene fra chilien.
- Ha ingrediensene i en bolle og rør inn limejuice, olivenolje og frisk koriander.
- Smak til med litt salt.
Bruk kiwi som topping
Kiwi passer godt som topping på yoghurt, i en smoothie bowl, på havregrøten, chiapuddingen eller i frokostblandingen.
Kiwi inneholder mye fiber, og er dermed en søtsak det er perfekt å starte dagen med. Fjern skallet, kutt opp kiwien og ha den som topping på det du måtte ønske - her passer kiwi til alt!