Dette visste du kanskje ikke om klementiner

Dette visste du kanskje ikke om klementiner

Vi nordmenn spiser i gjennomsnitt 6 kilo klementiner i året. Og for de fleste er den smaken av jul, selv om den finnes i butikken året rundt. Men når er de på sitt beste, og hva er forskjellen på klementiner og mandariner? Vi gir deg svarene!

Klementiner ble oppdaget av pater Clement i Algerie rundt 1900-tallet. Vi importerer i hovedsak klementiner fra Spania, Marokko, Israel og Sør-Afrika.

Få klementiner levert hjem:

Emblem
Har du enda ikke prøvd klementiner utenfor julesesongen, anbefaler vi deg å prøve! Du kommer til å bli positivt overrasket over hvor gode de er – året rundt.
  • Smak: Søt, aromatisk og frisk
  • Sesong: Hele året, men de beste er i sesong fra november til januar
  • Oppbevaring: I kjøleskapet (2-4°C)

Klementiner holder seg også godt på fruktfatet.

Hva er forskjellen på klementiner og mandariner?

Mandariner har ikke vært tilgjengelig i Norge på nesten 25 år, for inntil noen år siden. Likevel tror nesten halvparten av befolkningen at klementiner er mandariner.

Klementiner og mandariner har etter hvert blitt veldig like. Før i tiden var mandarinen ofte syrligere, fulle av stein og vanskelig å skrelle, men slik er det ikke lengre. Klementinen er søtere og mildere, mens mandarinen har noe kraftigere aroma. 

Mandariner er å få i butikken på vinteren og sensommeren, mens resten av året er det klementiner du får kjøpt. 

Emblem
Klementiner har et høyt innhold av C vitamin som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Slik bruker du klementiner

Klementiner spises som regel som de er, men er også gode i en fruktsalat eller dessert, som garnityr eller på ostefatet. Men kan også serverses som tilbehør til kylling og kalkun, eller i en grønn salat.

Kalkunfilet med klementin

Saftig kalkun stekt sammen med klementiner og fiken, server med mandelpoteter og en god saus. Kalkunfilet kan også byttes med kyllingfilet i denne oppskriften.

Grønnkål med klementin og granateple

Oppskrift på enkel og god tilbehørssalat med grønnkål, klementin og granateple. Server den gjerne til kalkun, kylling eller svin. Like god året rundt!

 

Sjokoladefondant med klementinsalat og vaniljeis

En frisk klementinsalat i kombinasjon med sjokoladefondant og vaniljeis er en perfekt avslutning på et hvert måltid!

Klementin marmelade

Hjemmelaget marmelade passer perfekt til ostefatet sammen med brie og chévre, men smaker også fantastisk på brødskiva til frokost. Den bitre undertonen fra skallet gir fin kontrast til det søte. I denne oppskriften bytter du appelsiner med klementiner.

 

Emblem
Klementiner har som regel ikke steiner, men det kan likevel skje dersom en bie med pollen fra et sitrontre bestøver en klementinblomst.