Slik bruker og oppbevarer du de mest populære grønnsakene
Når er egentlig gulrøtter for slappe til å spises, og hva kan man bruke en halv brokkoli til? Disse fem grønnsakene er ofte noe vi alltid har liggende, men kanskje ikke får brukt opp før det er for sent. Unngå å kaste mat med disse tipsene:
Gulrøtter - bruk og oppbevaring
Gulroten kan spises rå, kokt, stekt og ovnsbakt - i tillegg til at den passer til de aller fleste middager. Det at den er så allsidig har gjort den svært populær.
- Oppbevares i kjøleskapet (0-4 °C) i lufttett emballasje.
Gulrot har en tendens til å bli slapp og skrukkete etter en stund i grønnsaksskuffen. Det er ofte fordi de blir oppbevart i en åpen pose.
Hvis de ikke er pakket inn i tett emballasje, mister de mye vann og dermed også spensten. I tillegg ser du gjerne myke partier og kanskje også begynnende råtning.
Få liv i slappe gulrøtter
Har gulrøttene begynt aldringsporsessen, kan du skrelle dem, skjære vekk endene og de stygge partiene, og legge dem i isvann i 10-15 minutter. Da får de stort sett tilbake spensten.
Er de fremdeles slappe? Bruk dem i mat som ikke krever spreke gulrøtter som wok, suppe, puré eller gulrotkake.
Har du flere slappe gulrøtter, kan du legge dem i en ildfast form, salte og pepre lett, før du topper med honning og legger dem i ovnen.
Bruk og oppbevaring av poteter
Det er få grønnsaker vi nordmenn elsker så mye som poteten, og vi bruker den kokt, stekt, i mos, ovnsbakt og i gratenger.
- Oppbevares mørkt og kjølig (4-8 grader). Potetene bør legges i en tykk pose eller boks.
Poteter holder seg generelt godt, men er ikke så godt som folk flest tror. Det er fort gjort å plutselig finne noen skrukkete poteter med spirer innerst i kjøleskapet.
Slik bruker du skrukkete poteter
Dersom du klarer å skrelle dem, gjør det og legg dem i isvann. Om de er umulige å skrelle, er de dessverre kompost! Om poteten er fin men har noen spirer, kan disse kan bare skjæres eller knekkes av. Potetene er like gode og klare til bruk.
Slitne poteter er perfekt i mos eller stappe, men kan også ovnsbakes med litt olje, salt og pepper.
Poteter er i utgangspunktet ikke en lagringsvare, med mindre man har en god gammeldags potetkjeller. Der kan de holde seg fine i månedsvis, på grønn av høy luftfuktighet og lite lys. I dag er det få potetkjellere igjen, og dermed blir potetene grønne, myke og fulle av spirer vesentlig raskere.
Mye av grunnen til at poteter blir dårlige, er at de eksponeres for sterkere lys og høyere temperatur enn anbefalt. Poteter liker det mørkt og kjølig, og vil helst lagres uvasket om den skal vare lenge. Potetene i butikken er vasket, og dermed forsvinner mye av den naturlige beskyttelsen også.
Oppbevaring og bruk av brokkoli
Den knallgrønne grønnsaken som minner om et lite tre er minst like populær som gulroten, og den serveres til alt fra hverdagsmiddag til julematen. Den kan også tilberedes på alle tenkelige måter, men det er vanligst å koke eller steke den.
- Oppbevares i kjøleskapet (0-4 °C), godt innpakket.
Brokkoli er en ferskvare, og etter kort tid kan brokkolien bli slapp, få gule flekker og bli litt sort ytterst ved blomstene.
Noen forveksler det sorte med mugg, men de sorte flekkene er oftest støtskader. Mugg har en grå farge og oppleves litt hårete. Mugg må skjæres vekk og kan ikke spises.
Slik får du liv i slapp brokkoli
Er brokkolien litt dvask, kutter du av stilken for å åpne opp og legger den i isvann. Skjær bort sorte flekker, og den friske delen er klar til bruk.
Dersom det er for sent og den ikke får spensten tilbake, egner slapp brokkoli seg svært godt til retter som krever høy temperatur, som wok, smørdamping eller steking.
Slik bruker og oppbevarer du blomkål
Blomkål er ikke ulik brokkoli. De som høster disse grønnsakene rører dem knapt, fordi de raskt får støtskader og sorte flekker. Blomkålen blir også veldig fort slapp uten riktig oppbevaring!
Til gjengjeld kan den brukes til alt fra pizzadeig til sprø snacks og passer like godt til fisk som til kylling og kjøttretter. En skikkelig allrounder!
Slik oppbevarer du blomkål
For å beholde utseendet og konsistensen, er det viktig å være nøye med oppbevaringen. Da holder den også lenger om du ikke rekker å spise den med en gang.
- Oppbevares i kjøleskapet (0-4 °C) i lufttett emballasje.
Få liv i slapp blomkål
Om uhellet først er ute, kan du forsøke å legge blomkålen i isvann. Kutt av stilkene for å åpne opp, og la den ligge i 10-15 minutter. Da blir den like sprek som den var, og kan brukes som vanlig.
Fremdeles slapp? Lag en digg blomkålpuré eller del den i biter og stek den i pannen. Du kan også lage blomkålris av den eller bruke den i pizzadeig.
Løk - bruk og oppbevaring
Løk er en smakshever, og brukes i alt fra saus og suppe til de lekreste middager. I tillegg er løken god både rå, stekt, ovnsbakt og karamellisert.
Ikke bare kan løken brukes til det meste og tilberedes på de fleste måter, men den kan tilfører også et smaksløft til rettene den får være med i.
- Oppbevares tørt og kaldt (gjerne kjøleskap).
Når er løken dårlig?
Løken skal være fast når du kjøper den, og da kan den ligge flere uker i kjøleskapet før den blir dårlig.
Løk som har ligget for lenge i kjøleskapet kan bli myk, og det spirer og gror gjerne inni før du kan se noen råtne partier. Det er ikke farlig å spise slike spirer, men de har en konsentrert og stram smak.
Det viktigste er at du skjærer vekk det som er råttent eller misfarget samt eventuelle spirer. Løk kan ikke vekkes til live, men du kan lage masse godt av slapp og sliten løk.
Sliten løk kan bli til en digg løksuppe, fyll til deilig pai med løk og bacon eller rett og slett topping til pølser i brød. Du kan bruke den fersk eller brune den lett i litt olje i panna.