Verdt å vite om bønner
Bønner kommer opprinnelig fra Peru, der inkafolket dyrket mange ulike sorter. Bønner har blitt dyrket i Norge helt siden 1600-tallet, og denne spretne grønnsaken er naturlig rik på kostfiber, samtidig som den er fattig på kalorier.
Snittebønner
Snittebønner er regnet som de mest aromatiske av alle bønner. De er sprø, saftige og gode på smak. De har belger som er lange, flate og grønne,og som navnet tilsier blir de vanligvis snittet opp i mindre biter.
Som alle ferske bønner, er de raske å tilberede, for eksempel frest i en varm panne med litt bacon, løk og smør.
Bondebønner
Bondebønner inneholder store, flate, lysegrønne bønner som er meget velsmakende. Den blir også kalt hestebønne, bønnevikke eller fevesbønner. Den store belgen er lysegrønn eller gulbrun og fløyelsaktig innvendig. Deter kun de lysegrønne, nyreformede bønnene som skal spises, og ikke belgen.
Voksbønner
Voksbønner er friske og søtlige på smak og skal ha en sprø konsistens. Bønnene har gule eller gulhvite belger med form og størrelse som brekkbønner. Sammenlignet med for eksempel aspargesbønner, er de flatere i fasongen. Voksbønner mangler det grønne fargestoffet klorofyll, noe som gir dem den gulaktige fargen.
Aspargesbønner
Aspargesbønner har de typiske, kraftige grønne smakstonene som kjennetegner belgfrukter. De er som alle andre ferske bønner fantastisk gode og raske å tilberede – i wok, i salater eller ganske enkelt ristet noen minutter i pannen med olivenolje og litt finhakket hvitløk. Og stekt med litt finhakket sjalottløk er aspargesbønneret fantastisk tilbehør til biffen!
Brekkbønner
Brekkbønner har en god og frisk smak. De lar seg kombinere med en lang rekke ulike ingredienser og i mange kombinasjoner, og riktig tilberedt får brekkbønnene en deilig, sprø konsistens. De egner seg både som tilbehør, forrett og snacks, for eksempel i lune salater, vendt i olje, hvitløk og ferske urter.
Sukkererter
Sukkererter er fantastisk søte og sprø, og de kan stekes, kokes og wokkes. De norske sukkerertene kan spises rå, men bør forvelles før bruk.
Sukkererter er flate belger med små, lite utviklede erter. De er sentrale i det italienske og franske kjøkken, og på fransk kalles de «mange tout» – direkte oversatt «spis alt». Du kan likevel fjerne stilken og strengen som sitter på belgen, for skallet er godt, men det er ertene som har den milde og søte smaken.
Sukkererter er sprø, søte og saftige.