Alt du trenger å vite om brokkolini

Alt du trenger å vite om brokkolini

Publisert 13. november 2022
Brokkolini er en supergrønnsak. Den har mer sødme og antioksidanter enn vanlig brokkoli – og den er klar på et par minutter! Men hva er forskjellen på brokkoli og brokkolini, hva smaker den, og hvordan tilberedes den?

Brokkolini er raskt og enkelt å tilberede, og er supergodt middagstilbehør til fisk, kjøtt eller vegetarretter. Prøv dem gjerne også i pastaretter, risotto, salater eller supper og gryteretter.

Få brokkolini levert hjem

Du får tak i brokkolini hele året hos MENY. Mellom juni og oktober finner du norsk brokkolini i butikken, mens i de øvrige månedene kommer den fra Spania.

  • Smak: Mild og søt
  • Oppbevaring: I kjøleskapet (0-4°C), gjerne i en plastboks eller pose

Brokkolinien holder i kjøleskapet i opptil en uke. For lengre oppbevaring kan du forvelle og fryse ned.

Slik forveller du brokkolini

Får du ikke brukt opp brokkolinien før den blir dårlig kan de forvelles slik at det er klare til å varmes opp når du skal bruke den

  1. Fyll en kjele med vann
  2. Ha brokkolinien i når vannet fosskoker
  3. De er klare etter et par minutter
  4. Ha brokkolinien direkte over i isvann
  5. La de kjøle seg ned
  6. Tørk av
  7. Legg de i fryseposer og frys ned

Hva er forskjellen på brokkolini og brokkoli?

Mange tror at brokkolini er en mindre utgave av brokkoli, men slik er det ikke. Brokkolini er en egen sort, en hybrid mellom brokkoli og den kinesiske brokkolien Gai Lan. De er ganske like, men brokkolini er mindre i størrelse og har lengre stilker. De har noe lik smak, men brokkolinien er litt mildere og søtere.

De kan tilberedes på samme måte. Men på grunn av de tynne stilkene og lille størrelsen går det litt raskere å tilberede brokkolini enn brokkoli.

Emblem
Brokkolini er en kalorifattig grønnsak, med mye vitamin C, vitamin K, fiber, kalium og folat.

Slik tilbereder du brokkolini

Du kan spise både stilk og blader, rå eller kokt.

  • Skyll brokkolinien i kaldt vann
  • Tørk godt 
  • Kutt av den nederste delen av stilken (kun 0,5-1cm)

Slik damper du brokkolini

Dampet brokkolini er godt tilbehør til både kjøtt og fisk.

  1. Skyll brokkolinien i kaldt vann
  2. Tørk godt
  3. Kutt av den nederste delen av stilken ( kun 0,5-1 cm)
  4. Kok opp en kjele med vann og salt
  5. Tilsett brokkolinien
  6. Kok mør i 2-3 minutter

Slik steker du brokkolini

  1. Skyll brokkolinien i kaldt vann
  2. Tørk godt
  3. Kutt av nederste del av stilken (kun 0,5-1 cm)
  4. Stek brokkolinien i en panne på medium varme i litt olje
  5. Snu brokkoliniene jevnlig med en stekespade
  6. De er klare når stilken er mør og toppen får en lett, brun farge
  7. Krydre med salt og pepper
Emblem
Når klorofyllet brytes ned blir brokkolinien gulbrun. Det er ikke farlig og det er bare å spise den selv om.

Slik ovnsbaker du brokkolini

  1. Forvarm ovnen til 220 grader
  2. Skyll brokkolinien i kaldt vann
  3. Tørk godt
  4. Kutt av nederste del av stilken.(kun 0,5-1 cm)
  5. Legg brokkoliniene i en ildfast form eller utover et stekebrett
  6. Ringle over olivenolje
  7. Vend dem godt
  8. Stekes i 5-6 minutter
  9. Dryss over flaksalt

Svinefilet med brokkolini

Rask og enkel middag med saftig svinefilet i skiver, MENYs egen ratatouille, småpoteter og brokkolini. Middag til hverdag og helg på under 20 minutter.

Emblem
Brokkolini har vært i det asiatiske kjøkken i mange år, på 1990-tallet slo den igjennom i USA. Og ble først introdusert i Norge i 2011.

Grøstadburger med brokkolini

Rask og enkel oppskrift på Grøstadburger med brun saus, servert med potetmos, mør brokkolini og deilig tyttebærsyltetøy. En enkel middag til hverdagen på under 20 minutter.