Slik bruker du knutekål
Knutekål har fått navnet sitt av den uvanlige formen - det ser rett og slett ut som noen har slått en knute på den.
Den har gjerne flere bladfester fordelt rundt på selve knollen, og kommer i flere farger. Vanligst er lysegrønn, men den kan også være nærmest lilla. Fruktkjøttet er hvitt med fast og sprø konsistens.
- Sesong: Juli - oktober
- Smak: Søt, kan minne litt om mild kålrot.
- Oppbevaring: I kjøleskap, så kjølig som mulig.
Knutekål kan holde i flere uker ved høy luftfuktighet. Pakk den gjerne i plastfilm for å bevare fuktigheten så den ikke tørker ut.
Slik tilbereder og spiser du knutekål
Knutekålen må skrelles før bruk. Du kan deretter skjære den i strimler, terninger eller staver.
Den kan brukes rå, for eksempel i coleslaw eller som snacks med dipp. Den kan også både kokes, stekes eller ovnsbakes.
Stekt knutekål
Ved å steke knutekålen får du virkelig frem den søte, gode smaken.
- Skrell knutekålen og skjær den i skiver eller båter
- Varm en stor stekepanne og stek knutekålen gyllen og mør i smør.
Kokt knutekål
Knutekål kan også kokes og serveres som tilbehør der du ellers bruker rotgrønnsaker som kålrot eller nepe.
- Skrell knutekålen og del den i terninger
- Kok den til den er akkurat mør nok til at du kan stikke en kniv i den uten å møte motstand.
- Serveres som den er, gjerne med litt salt, smør og pepper.
Siden smaken på knutekål er ganske mild det kan det lønne seg å tilsette krydder eller buljong i kokevannet.
Lag knutekålmos
Knutekålmos kan brukes på samme måte som du ville gjort med annen rotmos. Kok knutekålbitene ekstra møre i ca 20-30 minutter, før du moser dem og tilsetter litt fløte, smør, salt og pepper. Nydelig tilbehør til kjøtt!
Rå knutekål
Knutekålen kan fint spises rå, bare husk å rense den godt. Server den som sunn snacks sammen med andre rotgrønnsaker som gulrøtter og kålrot og en god dipp.
Lag coleslaw av knutekål
Knutekålen passer perfekt i coleslaw! Skrell og riv knutekål, gulrot og kålrot til råkost og bland med en frisk yoghurtdressing. Perfekt tilbehør til de aller fleste middagsretter, og spesielt godt til grillet kjøtt.